Chad Le Clos bejelentkezett a bukott kínai úszósztár aranyérméért

Chad Le Clos bejelentkezett a bukott kínai úszósztár aranyérméért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dél-afrikai sportoló szerint Szun Jang eltiltásával győzött az igazság. Szerinte a riói olimpia 200 gyors számának aranyát neki kellene megkapnia.

A háromszoros olimpiai és 11-szeres világbajnoki aranyérmes kínai gyorsúszót pénteken tiltotta el nyolc évre a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), miután megállapította, hogy doppingvétséget követett el.

„Egyáltalán nem lepett meg a döntés. Már 2014-ben két doppingteszten megbukott. Mindannyian tudjuk, hogy mocskosan versenyzett – nyilatkozta a hírre reagálva egy dél-afrikai lapnak Le Clos. – Nem csupán én vagyok ezzel tisztában, hanem a teljes úszótársadalom, de most végre meg is büntették érte.”

Nyolc évre eltiltották doppingvétség miatt a kínaiak szuperúszóját

Két éve utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat.

A dél-afrikaiak olimpiai bajnoka a 2016-os játékokon úgy lett második 200 gyorson a kínai úszó mögött, hogy sokáig nagy fölénnyel vezetett az egész mezőny előtt, Szun viszont a hajrában simán elúszott mellette. „Ötvennel a vége előtt még nagy előnnyel voltam az élen, de Szun lehajrázott. Ő volt az egyetlen a mezőnyből, ami sokat elmond. Akkor megdöntöttem az országos csúcsot, az Afrika-csúcsot, de ő úgy ment el mellettem az utolsó 25 méteren, mintha álltam volna” – emlékezett az ezüstérmes.

A 27 éves Le Clos szerint járna neki az arany, ahogy a versenyben mindenkinek egy hellyel előrébb kellene kerülnie. Ugyanakkor azt is megjegyezte, ha így is lesz, akkor sem lesz már olyan érzés, mintha ott a helyszínen ünnepelhetett volna.

Szun Jangot egy 2018 szeptemberében történt eset miatt büntette meg a CAS. Akkor a kínai úszót otthonában szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA akkor vizsgálta az esetet, és nem büntette meg Szunt, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. Ezt viszont a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem fogadta el, a CAS-hoz fordult, a lausanne-i székhelyű bíróság pedig arra a döntésre jutott, hogy a minták megsemmisítése indokolatlan volt, ezért az úszó doppingvétséget követett el.

Szun azért kapott ennyire súlyos büntetést, mert a kínai sportolónak 2014-ben már volt egy három hónapra szóló eltiltása egyéb vétség miatt.

Hozzászólások