szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Billie Jean King Kupát újra, bizonytalan időre elhalasztották.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt nem rendezhető meg biztonságosan a budapesti Billie Jean King Kupa – közölte honlapján a Magyar Teniszszövetség (MTSZ). A tornát áprilisról bizonytalan időre elhalasztottak.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) februárban közölte, hogy a pandémia miatt tavaly márciusról idén április 13-18-ra tolt eseményt – amely korábban a Fed Kupa nevet viselte – ezúttal sem lehet lebonyolítani, de még idén sor kerül rá egy később kijelölendő időpontban.

Az MTSZ csütörtöki közleménye szerint azonban az elnökség megvizsgálta a csapatverseny rendezéséről szóló megállapodás teljesíthetőségét, és úgy véli, hogy

a Covid–19 újabb és újabb mutációinak megjelenésére és azoknak az emberi életet veszélyeztető hatására tekintettel nemzetközi teniszverseny az emberi egészség és élet megóvásának biztosításával nem rendezhető meg”.

Kitértek arra is az állásfoglalásban, hogy az eredeti, még 2019-ben, az előző szövetségi vezetés által aláírt szerződés szakmai és pénzügyi hátterét körültekintően szükséges megvizsgálni, hogy „a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott verseny ügye megnyugtatóan és a legkisebb vesztességekkel zárulhasson le”. Ennek kapcsán az MTSZ szeretne mihamarabb egyeztetni a két szerződéses partnerrel, a Nemzeti Sportügynökséggel és a nemzetközi szövetséggel.

Budapest tavalyelőtt nyerte el három évre az 1963-ban életre hívott csapatverseny fináléjának a rendezési jogát. Az esemény 2019-es átszervezése nyomán az ITF 18 millió dollárra növelte az összdíjazást – ebből 12 milliót kapnak a játékosok –, ezzel azonos rangra emelte a férfi Davis Kupával.

A Billie Jean King Kupa 12 csapatos döntőjének – amelyben a magyarok a címvédő francia és az orosz csapattal kerültek egy csoportba – az eredeti tervek szerint három évig a Papp László Sportaréna ad otthont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!