Gyükeri Mercédesz
Szerzőnk

Gyükeri Mercédesz

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Magára hagyta volna Magyarországot az EU a koronavírus elleni harcban?

Jó lenne, ha az EU inkább nem csinálna semmit – így vezette fel Gulyás Gergely a kormányinfón az EU csütörtök délután kezdődő, videokonferencia keretében megtartott csúcstalálkozóját. A menetrend szerinti, március közepén megtartandó Európai Tanácsról van szó, ám ezúttal nemcsak a forma különleges, hanem a téma is: minden más helyett a koronavírus elleni fellépésről beszélnek a 27 tagállam állam- és kormányfői. Mutatjuk, mik ezek és hogy miért nincs igaza a miniszternek, amikor arról beszél: hazánk van a legrosszabb helyzetben.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

"Ha június végéig nincs változás, nagy baj lehet a gazdaságban"

A gyermekük miatt otthonmaradók számára táppénz biztosításával, a fizetés nélküli szabadság szolgálati időként való elismerésével, a fogyasztás élénkítése érdekében pedig kamatmentes kölcsönökkel kellene enyhíteni a mostani válsághelyzetet – véli Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. A szakember szerint felelőtlenség lenne megjósolni, hány ember veszítheti el az állását, de az biztos, bizonyos ágazatok már most is túl vannak a tűréshatáron. Interjú.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Orbán Viktor: Igaza lehet annak, aki szembemegy az autópályán a többiekkel

A koronavírustól való félelem sem akasztotta meg az év legfontosabb gazdasági eseményét, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos évnyitóján Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök az üzleti élet több száz prominense előtt beszélt a gazdaságpolitika főbb irányairól, a fideszes kormány elmúlt tíz évéről, amelyet mind ritka sikerként értékeltek. A koronavírus azonban így is központi téma lett, amelynek negatív hatásait egyelőre nem tudják felmérni.

Gyükeri Mercédesz Vállalkozás

Csak hegyes erős és Túró Rudi legyen – ilyen egy magyar bolt Londonban

Több százezerre becsülik az Egyesült Királyságban élő magyarok számát, a helyi boltokban mégsem elérhetőek a magyar élelmiszerek. Így érthető, hogy több magyar cég is magyar termékekre specializálódik. Dömsödi F. Orsolya volt az első, aki ezzel próbálkozott, ma Wimbledonban működik üzlete. Sorozatunkban olyan magyarokkal találkoztunk, akiket a sorsa Londonhoz köti, ám a magyar tradíciókat is őrzik – a Brexit után is.

Gyükeri Mercédesz Vállalkozás

Milyen a pörkölt nokedlivel "londoni módra"?

Egy fine dining étterem megnyitása Londonban elég merész vállalkozásnak tűnik, egy magyar csapat azonban emeli a tétet: ők magyar ételek minőségi változatával törnének be a magas gasztronómiába. Sorozatunkban olyan magyarokkal találkoztunk, akiket a sorsa Londonhoz köti, ám a magyar tradíciókat is őrzik – a Brexit után is.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Eljött a Brexit napja, sírjunk vagy nevessünk?

Kár is lenne szépíteni, szomorú a mai nap az Európai Unió és az Egyesült Királyság történetében, a jövő pedig még kevesebb jóval kecsegtet a csatorna egyik és másik oldalán is. A britek távozása 47 év után szabad szemmel is jól látható lyukat üt az EU egyáltalán nem sziklaszilárd falán, a brit társadalomban pedig eddig szunnyadó konfliktusokat hozhat a felszínre. Siker vagy bukás lesz a Brexit?

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Olcsó a csirkecomb, de talán szennyezett, maradhat?

A kormány szerint a magyarok érdeke, hogy az EU dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodása minél hamarabb életbe lépjen. A Mercosur-egyezménynek azonban rengeteg ellenzője van, köztük a szennyezett baromfitól és méztől tartó termelők, de a legfurcsább az, hogy másfél éve még ugyanez a magyar kormány is nagy hanggal állt ki ellene.

Gyükeri Mercédesz HVG Hetilap

Büszkeség és balítélet

A kommunikációs meccset semmi sem szakítja meg. Miközben a brit kormány a szigetország függetlenségének visszaszerzését zengi most, hogy – papíron – megszűnik az uniós tagsága, az EU azt hangoztatja: a folyamat igazi győztese a közösség. Nehéz elvitatni az unió érdemeit, legalábbis ha a 2016-os népszavazás óta tartó időszak mérlegét szeretnénk megvonni. A tárgyaláson Brüsszel szabta meg az irányt. Kikötötte, hogy az uniós állampolgárok jogait garantálniuk kell a briteknek, valamint nem sérülhetnek Írország jogai, még ha ennek az is az ára, hogy az Ír-sziget másik, az Egyesült Királysághoz tartozó fele megmarad az uniós belső piac kereskedelmi szabályai alatt. Ehhez kellett az is, hogy a Theresa May vezette kormány konkrét, koherens tervek nélkül érkezett a tárgyalóasztalhoz. Hogy ezzel mi volt a célja, éppúgy nehéz megmagyarázni, mint azt, hogyan „feledkezhetett meg” arról, hogy az uniós belső piacról való kiválás miatt vissza kellene építeni az Ír-szigeten az 1998-as nagypénteki békemegállapodással elbontott határvonalat.

Gyükeri Mercédesz Itthon

Jávor Benedek: A kormány célja a főváros megfosztása az uniós pénzektől

Ne engedje az Európai Bizottság, hogy a kormány adminisztratív trükkökkel vágja el Budapestet olyan forrásoktól, amelyek járnak neki, miközben a kormányzat kezében levő pénzt korrupt módon, nem hatékonyan használják fel – állítása szerint ez a célja Jávor Benedeknek, akit Karácsony Gergely a fővárost képviselő brüsszeli iroda vezetőjének kért fel a napokban. A politikussal arról is beszélgettünk, a városvezetésnek milyen eszközei lehetnek akkor, ha a kormány tovább szűkíti az anyagi lehetőségeit.

Gyükeri Mercédesz Világ

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

A brit választás után a Brexitről szóló egyezkedés a következő szakaszába léphet, ám arra semmilyen garancia nincs, hogy az egyszerűbb lesz a két és fél éve húzódó mostaninál. Az újraválasztott Boris Johnsonnak azonban az is fejfájást okozhat, hogy Skóciában és Észak-Írországban is megerősödtek a nacionalisták, akik egyáltalán nem osztják a kormány elképzeléseit a Brexitről.

1 2 3 4 5 6 7
17