szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója a közösségi médiát is érintette, amikor a Russia Today-nek nyilatkozott: „a Facebook a legszörnyűbb kémhálózat, amelyet az ember valaha is kitalált.”

Assange úgy véli, hogy a Facebook egy hatalmas, neveket, telefonszámokat, és gyakran tartózkodási helyeket, illetve feljegyzéseket is nyilvántartó, folyamatosan és önként frissített adatbázis, melyet a felhasználók fejlesztettek az amerikai és más hírszerzőknek. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy amikor a barátait meghívja a Facebookra, akkor ingyen dolgozik az amerikai hírszerző szerveknek, mivel adatbázis épít nekik.” – írja a Mashable.com.

Julian Assange
©

Bár Assange nem állítja azt, hogy a Facebookot az amerikai hírszerző ügynökségek hozták volna létre, de abban mindenképpen biztos, hogy a szolgálatok hozzáférnek a közösségi hálózat adataihoz – és szerinte ez elég veszélyes. „A Facebookot az amerikai hírszerzés működtetné? Nem, ez így nem igaz. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a hírszerző szervek jogi és politikai nyomást gyakorolnak a közösségi oldal üzemeltetőire.”

A WikiLeaks alapítója állítja, rájuk is gyakoroltak nyomást a titkos kormányzati jelentések miatt, amelyeket az oldal nyilvánosságra hozott, ugyanakkor azt mondja, az igazán fontos dokumentumokat még nem fedték fel. „Csak titkos, minősített vagy bizalmas besorolású jelentéseket hoztunk eddig nyilvánosságra, „Top secret” minősítésűek eddig nem voltak közöttük.”

A beszélgetés végén Assange hulladéknak nevezte a teljes médiaipart, mert eltorzítják a valóságot, és túl keveset tesznek a háborúk megakadályozása, vagy korrupt vezetők leváltása érdekében. „Véleményem szerint a média általánosságban rossz, nekünk pedig fel kell tennünk a kérdést, hogy a világ jobb volna-e nélküle!”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?