Hogyan kerülhetjük el a méh- és darázscsípést?

Hogyan kerülhetjük el a méh- és darázscsípést?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A méhek ebben az időszakban rajzanak, a nyáron, a szabadban fogyasztott magas cukortartalmú ételek pedig a darazsakat vonzzák a közelünkbe. Következzen néhány jótanács arra, hogy miként kerülhetjük el a csípésüket, vagy ha nem sikerült elkerülnünk, akkor mi a teendőnk.

Ebben az időszakban rajzanak a méhek, gyakran látni a fák ágain hatalmas tömött fürtben lógni őket: egy-egy ilyen fürt több száz, akár ezer méhet is rejthet magában, és nagyon veszélyes lehet.

Hogy viselkedésüket megértsük, ismernünk kell a méhcsalád felépítését. A legfőbb helyet a királynő foglalja el, köréje szerveződik az egész család. Ha a lárvák között egyből vagy többől nem dolgozó, hanem királynő válik, előfordul, hogy az új királynő kirepül a kaptárból, és feromonja segítségével magával vonzza a dolgozó méhek zömét, azaz új családot alapít. Az új királynő általában valamelyik magasabb fa ágára száll, a dolgozók köréje csoportosulnak, hogy úgy védik. Egy ilyen méhraj súlya több kilogramm is lehet.

©

A méhészek a kirajzást úgy előzik meg, hogy ebben az időszakban gyakrabban ellenőrzik a kaptárakat, és amennyiben új királynőt találnak, azt új, üres kaptárban helyezik el.

Ha új méhcsaládot találunk, ne közelítsük meg, ne kezdjünk el hadonászni abban a reményben, hátha továbbáll, mert ezt a dolgozók támadásnak veszik, és könnyen megcsíphetnek bennünket. Ha békén hagyjuk őket, akkor nem bántanak. Ha viszont megzavarjuk őket, megcsíphetnek, ha pedig a csípés a fejet vagy a torkot éri, kifejezetten veszélyes is lehet.

Jó megoldás, ha keresünk egy méhészt, aki felszerelésével befogja és elszállítja a szökevény méhcsaládot. De "kiút" lehet az is, ha egyszerűen csak nem zavarjuk őket, az adott helyet pedig jó messzire elkerüljük. Semmiképpen ne bántsuk őket, mert nagyon hasznos kis állatok.

A méhek közelébe nem célszerű ittas állapotban menni, mert az a méheket irritálja, és támadásra ösztönzi őket. Ugyanebből az okból kifolyólag nem szabad sem izzadtan, sem dezodort használva közelíteni hozzájuk.

Kezdődik a darázsszezon is

Nyáron sokkal jobban fogynak a hideg cukrozott üdítők, a fagylalt, a gyümölcslevek és a szezonális, magas cukortartalmú gyümölcsök, mint a szőlő, a dinnye, az őszi-, és a sárgabarack. A magas cukortartalom a darazsakat is vonzza, akik - a méhekkel ellentétben - nem alakítanak ki nagy kolóniákat, papírvékony, szürkés színű fészkeiket az ablak és a roló között, a postaládákban, a meleg, száraz padlásokon a tetőcserepek belső felületéhez ragasztva találhatjuk meg. Ezeket a fészkeket sem célszerű megbolygatni, mert ez könnyen támadásra ingerli őket, csípésük pedig kifejezetten fájdalmas.

Mivel a darazsak számára az erős színek, édes illatok jelentik a legnagyobb vonzerőt, ezért a szabadban, a fészkek és a kaptárak közelében lehetőleg ne viseljünk élénk, színes (sárga) ruhákat, ne használjunk erős, édes illatanyagú kozmetikumokat. Főként a kisgyermekek vannak veszélyben, mivel ők gyakran leeszik magukat, és a ruhán, bőrön maradt gyümölcslé hamar odavonzza a darazsakat.

Vigyázzunk arra is, hogy az asztalon ne maradjon lefedetlenül se sörös, se üdítős pohár, mert ha a a bele esett darazsat figyelmetlenü kiisszuk, és megcsípi a toroktájékot, akkor az a terület gyorsan begyullad, a gyulladás összenyomhatja a légcsövet, ami légszomjhoz és fulladáshoz vezethet. Ilyenkor csak a gyors orvosi segítség, a vénásan beadott kalcium injekció, a gyulladáscsökkentő, súlyosabb esetben pedig a légcsőmetszés segíthet csak, ezért semmiképpen se vesztegessük az időt, hanem azonnal hívjunk segítséget.

Fontos, hogy a cukorbetegek is kerüljék a méhek és darazsak lakta terülteket.