szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenöt új anyagot kíván felvenni az Európai Bizottság az Európai Unió felszíni vizeiben ellenőrzött és felügyelt vegyi anyagok listájára, mert attól tart, hogy "a vízminőség javulásának gátat szabhat a vegyi szennyező anyagok egy új generációjának megjelenése".

Jelenleg 33 anyag szerepel a listán, ezek jelenlétét azért figyelik, mert tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberi egészséget jelentős mértékben veszélyeztethetik.

A most felvételre javasolt 15 újgenerációs anyag között ipari kemikáliák, biocid-, és növényvédelmi termékek hatóanyagai, továbbá - most először - gyógyszerhatóanyagok szerepelnek.

A gyógyszerek, a 17 alfa-etinilösztradiol (EE2), a 17 béta-ösztradiol (E2) és a diklofenák a bizottság szerint nem azért kerültek a listára, "mert bárki megkérdőjelezné ezek gyógyhatását, hanem azért, mert fennáll annak a veszélye, hogy jelenlétük károsan hat a vízi környezetre".

©

A javaslatot még az uniós tagországok kormányközi tanácsa és az Európai Parlament is megvitatja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!