szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A félreértések elkerülése végett: hazánkban a zenék...

A félreértések elkerülése végett: hazánkban a zenék letöltése, valamint otthoni hallgatása teljesen legális. Ettől viszont még nem lesz könnyebb MP3 fájlokat találni a neten – a torrentek esetében ugyanis már „rezeg a léc”, hiszen nemcsak le- hanem fel is töltünk, azaz megosztunk, és ez az esetek nagy részében már nem jogszerű. Az iTunes remek lenne, ha lehetne Magyarországról vásárolni zenéket, de nem lehet; marad tehát az online rádióadókból való rögzítés (erre nincsen jogszabály még) vagy a guglizás. 

A keresők használata ezügyben meglehetősen időigényes, így elhatároztam, hogy kipróbálom valamelyik, a weben „agyonreklámozott”, erősen trójai- és adware-gyanús, MP3-kereső szoftvert. 

A hihetetlenül gagyi nevű, Super Mp3 Download egy pillanat alatt letölthető – igaz a Pro változatért már fizetnünk (kellene), de teszteléshez bőven elég az alapverzió is. (az ingyenes verzióban a letöltések száma korlátozva van). Kellemes meglepetés, hogy a VirusTotal, illetve a telepített AVG sem talált benne semmiféle adware-t vagy trójait, persze ha sokat dolgozunk az ügyön, akkor rá tudunk ereszteni olyan vírusnézőt, ami „valamit” találni fog, de ez minden szoftver esetében így van. 

A szoftver felülete egy lebutított iTunes-re emlékeztet, ami jó dolog, hiszen nem kell keresgélni, hogy mi merre található: minden ismerős, és kézre esik. A hőn  áhított zeneszámokat a legegyszerűbben a beépített kereső  segítségével tölthetjük a gépünkre – sajnos nem sikerült kiderítenem, milyen adatbázist használ a szoftver, tény azonban, hogy villámgyorsan talál zenéket, elég sokat, ráadásul szinte mindent megtalál (magyar előadókat is). A számokat rögtön meg is hallgathatjuk, nem kell megvárni a letöltést – zenehallgatás közben a háttérben töltődnek lefelé. Az alapverzióban csak egy egyszerű „advanced search” kapott helyett a sima keresés mellett: itt album címére, előadóra stb. kereshetünk.

A Pro verzióban (a lényegesen magasabb bitrate és a korlátozások megszűnése mellett) már komolyabb kereső is helyet kapott. 

Ha pedig nem tudjuk konkrétan, mit keresünk, csak egy kis jó zenére vágyunk, akkor használhatjuk a toplistát (persze főleg amerikai számok, konkrétan az US Airplay Top100-as listájának számai), illetve böngészhetünk stílusok (pop, rock, blues, stb.) szerint.  A szoftver letölthető  innen.

Reklámszlogenje szerint több százmillió zeneszámot tartalmaz az adatbázis, ezt konkrétan nem volt lehetőségem letesztelni, de tény, hogy szinte minden magyar és külföldi előadót megtalált, amit kerestem vele (még Matthew Wilder-t és Dave Grusin-t is). 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!