szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Eleinte persze minden szép és jó… Telepítettünk egy Windowst, pár...

Eleinte persze minden szép és jó… Telepítettünk egy Windowst, pár játékot, letöltöttünk néhány nélkülözhetetlen alkalmazást, esetleg filmet. A rendszer áttekinthető, tudjuk, mi és hol található, és helyünk is van bőven.

Aztán telnek, múlnak a hónapok (sőt  évek), és az egyik merevelemez már tele van, a másik pedig majdnem tele. Pedig mi gondosan törölgetjük, ami már nem kell… és mégis! A Windows beépített lemezkezelő eszközei nem sokat segítenek, szerencsére tele a net ingyenes szoftverekkel! Lássuk, valójában mi is foglalja a helyet a merevlemezen!

Az első lépés: a helyzet áttekintése  
Szerencsére ehhez még csak telepítenünk sem kell semmit: csak letöltjük ezt a 160 Kbájtos, apró szoftvert, és máris futtathatjuk. Elindulása után a Scanner 2.10 megmutatja, valójában mi is a helyzet a winchesteren, illetve adott könyvtáraiban. Az elemzés során kiderülnek a turpisságok, például hogy telepítettünk egy játékot a D:\ meghajtóra, majd eltávolítottuk, ám érdekes módon ő a C:\ meghajtóra is pakolt fél gigát, és persze azt nem távolította el…

Rengeteg ilyen és hasonló esettel találkozhatunk, főleg játékok, illetve egyéb freeware és shareware szoftverek hajlamosak így viselkedni.

Ha nem nyerte el tetszésünket a Scanner, használhatjuk az Oversize nevű szoftvert, igaz ezt már telepítenünk kell, de a funkciói ugyanazok.

Második lépés: nagy fájlok keresése 
Sajnos még nincs vége az elemzésnek: a fentebb ismertetett szoftverek megtalálják ugyan a trükkösen helyet foglaló „maradvány” szoftvereket és állományokat, nem segítenek azonban abban, amikor óriási temp/cache/kitudjamégmi fájlok maradnak a lemezen. Ilyen fájlokat készít és használ szinte minden szoftver, a Photoshoptól a Total Commanderen át a böngészőkig. Van, amikor használat után kitörlik magukat (ez az idális eset), sokszor azonban az átmeneti fájlok nem tűnnek el (ennek oka lehet lefagyás, vagy csak rosszul konfigurált Windows is). De az is megeshet, hogy mi felejtünk a lemezen egy-két méretes ISO fájlt vagy hasonlót, mert elkerülte a figyelmünket. 

A List Large Files nevű ingyenes szoftvert megint csak nem kell telepítenünk: csak csomagoljuk ki és futtassuk. A program megmutatja, melyek azok a nagy, sőt legnagyobb állományok, amelyek ritkán (esetleg soha) nincsenek használva, ám mégis ott csücsülnek a lemezen. A listát akár ki is menthetjük egy CSV fájlba, további elemzés céljából. 

Harmadik lépés: a nagy áttekintés 
Alaposan megnéztünk mindent, lassan jöhet a nagy kaszálás. Mielőtt azonban nekiállunk törölni, nem árt még egy utolsó áttekintés lemezeinkről. Miből mennyi van? Vajon az MP3-ak emésztik fel a hely legnagyobb részét? Vagy a rengeteg apró freeware/sharewae? Vagy dokumentumok? Mit érdemes archiválni vagy külön merevlemezre rakni? Esetleg maga a Windows „ette meg” a lemez legnagyobb részét?

A WinDirStat nevű ingyenes kis szoftver pontosan megmutatja nekünk mindezt. És mivel az ember vizuális típus (legalábbis a legtöbben azok vagyunk), nem egy listát vagy olvashatatlan táblázatot, hanem egy szép színes „térképet” kapunk lemezeinkről, és a rajtuk csücsülő állományokról. Sőt használati térképet is láthatunk (mi mennyit van használva). A legjobb az egészben pedig az, hogy magyar nyelvű felülete is van a szoftvernek. 

Törlés 
Mindent megnéztünk, kiderítettük mi az, amit soha nem használunk, illetve mi az, amit annyira ritkán, hogy érdemes kiírni DVD-re vagy másik lemezre archiválni, megtaláltuk a rég elfelejtett 15 gigabájt Daft Punk MP3-at valamelyik könyvtár mélyén porosodva, sőt arra is rájöttünk, hogy van a gépünkön egy fél gigás Paintshop 7-es, de valamiért csak egyszer indítottuk el az évek alatt. Ilyenkor nincs más hátra, mint a törlés. Törölhetünk az előbb ismertetett WinDirStat-ból közvetlenül is, de megtehetjük egyszerűen Total Commanderből (számítógépes szlengben ezt csak úgy hívják, hogy „paraszt üt F8-cal”). De húzogathatjuk a mappákat a Windows kukába is, bár ezt inkább ne tegyük. Ha olyan mappákat és fájlokat törlünk, melyek bizalmasak, akkor használjuk az Erasert, így valóban végleges lesz a törlés.

Ha valamit letöröltünk, amit nem kellett volna, itt található egy kis segítség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb