szerző:
hvg.hu

Egy ismert elméleti fizikus szerint a tudományos-fantasztikus filmeken látható különleges eszközök és technológiák jelentős része megvalósítható, csak idő kell hozzá.

A húrelmélet egyik szerzője, Dr. Micsio Kaku elméleti fizikus szerint a sci-fi írók által megjövendölt szerkezetek jelentős részét a tudomány képviselői napjainkra már létrehozták, illetve, csupán idő kérdése, hogy ezek a futurisztikus technológiák valósággá váljanak.

A BBC World Service-nek nyilatkoztó szaember szerint „a tudomány előretörése az írók számos jóslatát megvalósította”. Ilyen például a láthatatlanság, amelyet már aktívan tesztelnek a világ több kutatóközpontjában és laboratóriumában, vagy akár a teleportáció, amely kisebb távolságokat már képes áthidalni – igaz, egyelőre még csak az egyes atomok szintjén (a teleportáció jelenleg fennálló rekordja 600 méter). A szakember szerint azonban egy évtizeden belül már akár molekulákat is képesek leszünk teleportálni. Egy-két évszázadon belül pedig az emberek teleportálása is hétköznapivá válhat.

Dr. Kaku szerint alapvető probléma, hogy a tankönyvek sok esetben azt tanítják, hogy bizonyos dolgok – mint például a már említett láthatatlanság, vagy akár az időutazás – lehetetlenek. Holott, szerinte nem lehetetlenről van szó, hanem csupán arról, hogy a technológiánk még nem eléggé fejlett.

„A filmek általában elég pontosak a jövőbeni technológiákat illetően” – fejtette ki a tudós. „Egy kivétel van, az intelligens robotoké, ugyanis még nagyon messze vagyunk attól, hogy olyan robotokat lássunk, mint a hollywoodi filmekben. A mai robotok ugyanis csupán egyszerű számítógépek, amelyek előre beléjük programozott utasításokat hajtanak végre. Még egy csótány is okosabb náluk. Messze vagyunk még attól, hogy a robotok és a számítógépek új, összetett képességeket legyenek képesek maguktól megtanulni.”

A legérdekesebb azonban talán az időutazás témája, amelyet Dr. Kaku nem tart a valóságtól elrugaszkodott ötletnek.

Elméletben megoldható az időutazás problémája
© sxc.hu

„Az időutazás olyasmi, amelyre elméletben létezik megoldást, elvben tehát lehetséges egy időgép megépítése” – magyarázta a kutató. „Ha tehát egy nap valaki bekopogtat a házunkba, és közli, hogy ő a saját ükunokánk, ne csapjuk be egyből az ajtót!”

Dr. Kaku még az időutazással kapcsolatos leggyakrabban felvetett problémára, az úgynevezett „nagyapa-paradoxonra” is kínált egy megoldást. Ezen ellentmondás lényege, hogy mi történik, ha egy időutazó megöli a nagyapját, ezáltal megakadályozza, hogy később, az időben megszülethessen.

A kutató saját bevallása szerint egyetért Albert Einsteinnel, aki egy folyamhoz hasonlította az idő szövetét, azonban hozzátette, az időben – akárcsak egy folyóban – kialakulhatnak örvények, s a folyam is kettéválhat két kisebb folyóra. Az efféle „idővillák” egyes ágain párhuzamos univerzumok jöhetnek létre, amelyekben más-más történelem valósul meg, azonban a múltat nem lehet megváltoztatni.

„Saját múltunkat nem tudjuk befolyásolni, nem mehetünk vissza az időben, hogy születésünk előtt megöljük a szüleinket” – fejtette ki Dr. Kaku. „Az egyén időben már bejárt útja érintetlen marad.”

A tudós hangsúlyozta, bár ezek a technológiák elméletileg megvalósíthatóak, problémát okozhat, hogy a fiatalok közül csupán kevesen érdeklődnek a tudományok iránt, s kevesen választanak kutatói pályát.

„Ennek ellenére semmire nem szabad azt mondani, hogy lehetetlen” – tette hozzá. „Ez a kifejezés ugyanis mindig kihívást jelent, például egy fizikus számára.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bari Máriusz Tech

Májusban jönnek az időutazók, mondják a matematikusok

Három hónap múlva megsérül a CERN részecskekísérleteinek következtében a világegyetem szövete és megjelennek az időutazók a jövőből, mondják egy orosz matematikai intézet kutatói. A genfi részecskekutató intézet, a CERN felszólaló szakértője szerint ez legfeljebb csak sci-fibe illő képzelgés.

MTI Tech

Kísérletben bizonyított a láthatatlanná tevő köpeny

Az amerikai Berkeley Laboratórium és a Kaliforniai Egyetem kifejlesztett egy olyan anyagot, amely már meglehetősen megközelíti a láthatatlanná tevő süveg fogalmát. Új, a kutatók szerint sokat ígérő megközelítéssel jutottak el a megoldáshoz. A nagyobb tárgyak eltűnését lehetővé tevő anyag azért még várat magára - egyelőre csupán egy pár mikrométeres felületet sikerült eltüntetni.

MTI Tech

Időutazó üzenetet találtak Mexikóvárosban

Időkapszulát találtak a Mexikóvárosban álló hatalmas katedrális harangtornyának tetején, ahová a dobozt 1791-ben, a zárókő beillesztésekor az építmény - eredeti nevén a Catedral Metropolitana - védelme érdekében helyezték el.

hvg.hu Tech

Láthatatlansági pajzsot fejlesztett ki egy amerikai kutató

Speciális gyűrűk és nyomtatott áramkörök segítségével egy kutatócsoportnak sikerült egy olyan eszközt készítenie, amely a mikrohullámok eltérítésével egyfajta térbeli vákuumot képez. Ez lehet az első lépés egy kézzelfogható, láthatatlanságot előidéző eszköz felé.

Bari Máriusz Tech

Nincs még láthatatlan tank, de tíz perc alatt törhető a WiFi

Az amerikai szakértők hosszú évtizedeket jósolnak még addig, míg láthatatlan tankok és a filmekből ismert terminátorrobotok csaphatnak össze a harcmezőkön emberi csapatok helyett. A robothadviselés mellett azonban nem tekinthetünk el azon informatikai vonalon vívott csatáktól sem, amelyek lassan nyíltan zajlanak nemzetek között.

Liu Shaolin duplázott 500 méteren a gyorskorcsolya világkupában

Liu Shaolin duplázott 500 méteren a gyorskorcsolya világkupában

Autós üldözés volt Pécsen, lövés is dördült

Autós üldözés volt Pécsen, lövés is dördült

Androidos csúcstelefon 50-80 ezerrel olcsóbban: teszten a OnePlus 7T

Androidos csúcstelefon 50-80 ezerrel olcsóbban: teszten a OnePlus 7T

A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

Európában Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága

Európában Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága

Doku360: "Igaz, hogy a bohócok a magánéletben sokszor magányosak"

Doku360: "Igaz, hogy a bohócok a magánéletben sokszor magányosak"