szerző:
techline.hu

A következő jelenet mintha a South Park valamelyik epizódjából lépett volna ki: a kanadai asztronauta, Chris Hadfield...

A következő jelenet mintha a South Park valamelyik epizódjából lépett volna ki: a kanadai asztronauta, Chris Hadfield, egy hagyományosan megrendezett Q&A alkalmával panaszkodik a nemzetközi űrállomáson található net sebességére. Annyira lassú ugyanis, hogy nem lehet vele online játékokat játszani…

 Chris magyarázata szerint az űrállomás sebessége nyolc km/másodperc a Földhöz (vagy valamelyik statikus internet-műholdhoz) képest. A nagy sebesség miatt a szinkronizálás és követés sok időt elvesz, így az „űrnet” sebessége az űrhajós magyarázata szerint kb. olyan, mintha egy ősrégi modemről neteznének. Az űrhajós azért hozzátette: a net sebessége nem igazán zavarja, hiszen „a Föld körül keringeni bármelyik játéknál izgalmasabb”.

Hadfield az első kanadai, aki űrsétát tett. 2012-ig szolgál az állomáson, így nem kell sokáig bírnia online játékok nélkül: ahogy hazaért, máris becsatlakozhat kedvenc szerverére.

Chris Hadfield - túl lassú a net az űrállomáson.

Chris magyarázata nem teljesen helyes, mentségére szóljon, hogy ő egy űrhajós és nem hálózati szakember. Az űrből azért nem lehet játszani, mert teljesen eltérő alapokon működik a protokoll. Az „internet az űrben” a NASA régi dédelgetett álma, de igazán hatásosan csak idén januártól sikerült bevezetni. Reklámozták is alaposan. „csak egy klikkelés az űrhajósnak, de nagy ugrás az internet számára” szlogennel. A nemzetközi űrállomásra bevezetett internet fő célja természetesen nem az, hogy Chris becsatlakozhasson egy Counter Strike csatába két űrséta között. A NASA egy jövőbeni, teljesen az űrbe telepített hálózat lehetőségét és hatásfokát vizsgálja. Ezzel nincsenek egyedül, ugyanezt már régóta vizsgálja a Google is. A teljesen a világűrbe telepített gerinchálózatnak számos előnye lenne, pillanatnyilag ugyanis a föld-, de főleg a víz alatt fut a tulajdonképpeni internet, ami számos hibalehetőséget rejt magában. A földrengések például nem tesznek jót a gerinchálózatnak.

 Az igazán gyors „mélyűri” internettől azonban még messze vagyunk. A jelenlegi földi megoldás például nem is jó a világűrben. A most használatos DTN (Disruption Tolerant Networking) sem TCP/IP alapon működik, mint a hagyományos internet, az űrben ugyanis túl sok adat veszne el. A NASA így a DTN protokollját használja (ezt Vint Cerf fejlesztette ki nekik), ami adatcsomagok helyett teljes adatállományokat küld tovább, egyik node-ról a másikra. Ezt úgy érdemes elképzelni, hogy a hagyományos, TCP/IP alapú net, amit mi is használunk, egy kosár élelem, és ezt kell a kapuba juttatni.  Ebből a kosárból a csapat minden tagja kivesz valamit, ki egy paradicsomot, ki a kenyeret, mások a vajat, majd (nagyjából) egyszerre befutnak vele a kapuba, ahol összerakják. Ha páran el is tűnnek útközben, azért éhen nem maradunk, maximum útközben elveszett pár kifli, vagy szelet szalámi…

Redfield egy űrséta alkalmával - internet nélkül is jól szórakozik

A DTN, azaz a mélyűri internet esetében a csapat „láncban áll”, és minden tagja továbbadja a legközelebb állónak a teljes kosarat. Ha néha kiesik egy csapattag, vagy késlekedik, akkor meg kell várni – alternatív útvonal nincs. Cserébe viszont nem veszik el adat és az egész protokoll nagyon ellenálló a zavaró tényezőkkel szemben.
Csak éppen játszani nem lehet rajta. Pár évtizedet tehát várnunk kell még, mire megszülethetnek az első frappáns techline cikkek a témában. Kár, mert ötletünk lenne bőven, például „Vajon jobb-e a Dragon Age súlytalanságban játszva?”, sőt milyen jól hangzik a  „A top10 játék, amit az űrbe is érdemes magaddal vinni…”, ugye?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!