szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A világ leglátogatottabb weboldala kétségkívül a Google-é; a kereső mindennek az alfája és ómegája.

A világ leglátogatottabb weboldala kétségkívül a Google-é; a kereső mindennek az alfája és ómegája. Bármi is jut eszünkbe, csak előkapjuk a „guglit”, majd válogatunk a találatok közül. Időnként azonban nem árt másféle kereséseket is végezni, és ki más segíthetne ebben, ha nem a keresések mestere, azaz a Google.

Google Squared
Egy egészen újszerű felület fogad a Google Squared oldalon: a megszokott találati lista helyett Excel-szerű táblázatba rendezve kapjuk meg az eredményeket. Ez így elsőre nagyon jól hangzik, de nem véletlen, hogy valójában nem terjedt el széles körben, bár az alapötlet jónak mondható.

Az itt történő kutakodás inkább termékcsoportok keresésére ajánlható – olyan, még nem létező újdonságokra, mint az iPad 3 például felesleges rákeresni, egyáltalán nincs találat (illetve a rendszer pontosítást kér). Pedig az internet tele van az Apple jövőbeli üdvöskéjével foglalkozó írásokkal.

Viszont ha valamire kaptunk találatot, akkor a táblázatot elmenthetjük, például CSV fájlba vagy Google táblázatba.

Találatok táblázatos formában

Bing a Google ellen
Sokat beszélnek a Microsoft keresőjéről, a Bingről, vannak, akik jobbnak tartják a Google-nél (ezzel azért mi vitatkoznánk), mindenesetre ki-ki a saját ítéletére hagyatkozik. Nos, a Bing vs. Google oldalon a keresőszó beütése után egymás mellett láthatjuk a két keresőt és az általuk kínált találatokat. A két kereső természetesen más sorrendet, más eredményeket kínál, így valóban nagyobb a választék, mintha csak az egyiküket használnánk. Igazán előnyös, hogy egymástól függetlenül is gördíthetjük lefelé a keresők találati listáját.

Na, ki a jobb?

Csak azt, amit szeretsz
A What do you love oldal sajnos nem igazán testhez illó Magyarországon, ugyanis nem értelmezi az ékezetes karaktereket. Viszont ha valamilyen angol szóra keresünk (mi megint kedvencünkkel, az iPad 3-mal próbáltuk), 21 különféle lehetőséget villant fel a fogalommal kapcsolatban. Videókat nézhetünk meg, 3D-ben fogathatjuk a keresett szóval kapcsolatos képet, híreket, blogbejegyzéseket olvashatunk, könyvajánlatokat kapunk, e-mailezhetünk (pontosabban Gmailezhetünk) a témával kapcsolatban stb., sőt akár 57 nyelvre lefordítva nézhetjük meg a keresett szót (nos, a iPad 3-mal kapcsolatban nem ért különösebb meglepetés bennünket).

Számtalan lehetőség a választott fogalommal kapcsolatban

Ahogy még nem keresett
A goosh oldal az első pillanatban ijesztőnek tűnhet, tulajdonképpen egy parancssori felület a Google-hoz. Itt a kereséseinket parancsokkal szűkíthetjük (pl. a video szóval), de akár fordítást is kérhetünk a translate-tel. Érdemes egy picit játszadozni vele!

Parancsszavakkal szűkíthetjük a keresést

Végül ha valakit zavarna a Google keresési oldalánal bal felén a sok beállítási lehetőség, s szeretne kifejezetten a keresésre koncentrálni, ráadásul Chrome-ot használ, töltse le a Remove Sidebar kiegészítőt, és egy új Google-val találja szemközt magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!