szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi idők adatgyűjtési botrányai előtérbe helyezték a magánszféra védelmének kérdését is. Talán éppen ezért is jelentetett meg nemrégiben egy igencsak elgondolkodtató képet az online Wall Street Journal.

A Google mint a világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb internetes szolgáltatója szinte minden területen megtalálható valamilyen formában (ahol pedig nem, oda bevásárolja magát). Így annak, aki a netes világban él, szinte lehetetlen kikerülnie. Ezzel önmagában semmi gond sincsen, hiszen a Google szolgáltatásai vitathatatlanul magas színvonalúk, ingyenesek és megkönnyítik a felhasználók életét.

Nem kevesen vannak azonban, akik magánéletüket féltik a Google-tól, tudva azt, hogy nem kevés adat gyűlt és gyűlik össze folyamatosan róluk a keresőóriás szerverein. A The Wall Street Journal riportere felkereste saját Google dashboard oldalát (bárki elérheti a sajátját a google.com/dashboard címen), és az ott talált adatokból kiderítette, mi mindent tud, tudhat róla a keresőóriás.

©

Mindez egy érdekes infografika formájában jelent meg a WSJ oldalán, és némi angoltudás birtokában érdemes közelebbről is megnézni, miről van szó.

A riporter vissza tudta például keresni, milyen YouTube-videókat nézett meg, hány e-mailt küldött el, mióta Gmailt használ, hány jelszava van elmentve a Chrome-ban, sőt még azt is tudták róla, hány androidos telefonja van, pontosabban hányat aktivált, hiszen nem mindegyiket magának vette.

Elgondolkodtató, félelmetes ábra. Ennyire kinyitott könyv volnánk a Google előtt?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen