Több nyelven azonosítja a lefotózott tárgyakat ez a weboldal

Több nyelven azonosítja a lefotózott tárgyakat ez a weboldal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csak fotózzon le egy tárgyat, és az alábbi weboldal megpróbálja felismerni, és akár több nyelvre is lefordítani a nevét. Érdekes, mesterséges intelligencia alapú kísérletről van szó.

Mindenképpen figyelemre méltó a Thing Translator nevű weboldal tudása. Tárgyak nevét fordítja le két nyelv között – többféle nyelvpárosítás is megadható, de sajnos a magyart nem választhatjuk.

Eddig persze semmi különleges nincsen benne, ilyet már a legegyszerűbb fordítóprogram is tud, azonban a Thing Translatornak „szeme van”, felismeri (vagy legalábbis megpróbálja felismerni), hogy milyen objektumról van szó. Az azonosításhoz a Google intelligens képelemzőjét, a Cloud Visiont használja.

Az itt elérhető szolgáltatás PC-ről vagy androidos telefonról/tabletről egyaránt kipróbálható, sajnos iOS alatt nem működik. Mindenekelőtt engedélyt fog kérni a kameránk használatára, ezt meg kell adnunk, hiszen a kameránk lesz a site szeme. Ezután rá kell irányítani a választott objektumra, és megérinteni a kapcsolódó gombot. Pillanatok alatt megjelenik a tipp, azaz, hogy a szolgáltatás miként azonosította az objektumot.

©

Szívesen általánosít, az almát például gyümölcsként, az iPhone-t kütyüként (gadget) azonosította (persze mindkét tipp helyes), ráadásul az iPhone-nál 98 százalékos biztonsággal mobiltelefont, 83 százalékosan okostelefont azonosított, az almánál azonban nem tudta megmondani, hogy konkrétan milyen gyümölcsről van szó.

Szóval a tökéletestől azért messze van a Thing Translator, de azért jól el lehet vele szórakozni, és legalább egy picit gyakorolhatjuk az idegen nyelvű szavakat is.