szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

De vajon kinek éri meg ilyet használni? Teszten egy Ultra HD felbontású, mindenevő médialejátszó.

A televíziós készülékekhez szánt médialejátszók körülbelül 6-7 évvel ezelőtt élték fénykorukat, ugyanis az az idő tájt forgalomba került tévék ezen kompakt dobozkák nélkül egyszerűen képtelen voltak lejátszani az akkoriban szárnyukat bontogató, különböző HD és Full HD tartalmas fájlokat. Ezeken a televíziókon például még nem volt USB-port, így a számítógéppel letöltött filmeket csak pendrive-ot a médiaboxba dugva lehetett lejátszani. Mostanra azonban teljesen átalakult a piac, még a legolcsóbb tévékben is ott az integrált médialejátszó funkció, az USB-port, arról nem is beszélve, hogy mára szinte csak okostévék vannak a piacon. De akkor van-e értelme így 2017 elején a dedikált médialejátszóknak? A választ az egyik csúcskategóriás delikvenst nyomogatva kerestük.

Nem túl nagy, inkább kicsi

A Dune HD Solo 4K egy mindössze 13,5x12,5x4 centiméter méretű kis fekete dobozka, mely szinte elvész egy 50-60 colos nagykijelzős tévé mellett. Az alapfelszereltség részét képező csavarok és apró tartók révén falra szerelhető a készülék, de persze a tévé mellett/alatt is elfér. A felül matt, oldalt pedig csillogó felületű készülék négy darab méretes gumilábon pihen – már nem mintha sok rezonanciát kellene elnyelni működés közben, hiszen alaphelyzetben semmilyen mozgó alkatrész sincs benne.

©

Beveszi, megeszi, kiadja

Mozgó alkatrész csak akkor kerül a fedélzetre, ha az alsó szekcióba beszerelünk egy 2,5 colos merevlemezt, melynek magassága 5-7 milliméter lehet, vagyis a 9,5-12 milliméteres példányok nem támogatottak. A SATA interfészes adattároló a gyártó ajánlása szerint alacsony fordulatszámú, kis hőtermelésű és szerény fogyasztású példány legyen, de a legjobban akkor járunk, ha winchester helyett egy memóriaalapú SSD-t alkalmazunk.

Elöl és hátul is találunk egy-egy USB 2.0 csatlakozó aljzatot, melyekbe pendrive-okat és egyéb külső adattárolókat csatlakoztathatunk. Ezt papíron látva kicsit szomorkodtunk, hogy nem 3.0-ás az USB, de a kissé eleavult, kettes verzió végül is nem vizsgázott rosszul: ez a nagy felbontású videók lejátszásakor sem jelentett szűk keresztmetszetet.

©

Hátoldalt nagy a zsúfoltság, hiszen szokás szerint ide került a csatlakozó aljzatok többsége. A 230 voltos adapter helye mellett található a főkapcsoló, melyet a teszt során csak az első bekapcsoláskor kellett használnunk: a készülék stabilan ment, tesztünk során egyetlen lefagyást sem produkált, így nem igényelt újraindítást.

Az internetre 10/100/1000 Mbit/s sebességű Ethernettel vezetékes-, illetve ac szabványú wifivel vezeték nélküli módon is kapcsolódhatunk. Ha nincs túl messze a routerünk, a wifi sávszélessége is elegendő lehet, de tapasztalatunk szerint a 100 Mbit/s bitrátájú, durva részletességű videók átjátszásához már nagyon kell a vezetékes kapcsolat.

Antennacsatlakozót is találunk hátul, ugyanis a DVB-T/T2/C támogatásnak köszönhetően akár a földi sugárzású és kábeles terjesztésű digitális tévéadások is foghatók a kütyüvel. Negatívum, hogy előfizetői kártyát nem tud fogadni a készülék, így csak az ingyenesen fogható csatornákat nézhetjük vele.

A kompozit videókimenet révén akár régi tévékre is rácsatlakoztatható a lejátszó, ehhez kompozit S/PDIF digitális hangkimenetet is kapunk.

©

Kettőpontnulla

A HDMI-kimenet teljesen magától értetődik, az előtt viszont értetlenül állunk, hogy egy ilyen fullextrás kütyü miért csak 1.4 szabványú HDMI-t kapott, és miért nem 2.0-ást. Az újabb verziót azért hiányoljuk, mert ily módon csak Full HD felbontásban biztosított a 60 fps-es videókimenet, vagyis Ultra HD videók esetében – melyekre ugyebár ki van hegyezve az eszköz – be kell érjük 30 képkocka/másodperc sebességgel. No, nem mintha 60 fps-es 4K videókból tengernyi lenne jelenleg, de a világ arrafele halad, így időtállóbb készüléket eredményezett volna az újabb technológia használata.

Mindenevő

A Dune HD Solo 4K "agya" egy kétmagos 1 GHz-es Sigma chip, mely kiváló sebességet és messze átlagon felüli képminőséget biztosít. Az 1 GB RAM-mal és 4 GB flashmemóriával kiegészített processzornak még a legújabb (H.265 kódolású, 10 bites) 4K videók lejátszása sem jelent gondot, ráadásul a gyengébb minőségű (SD/HD) tartalmak 4K-ra történő felkonvertálásában is jeleskedik a hardver.

©

A teszt során nem akadtunk olyan videós/zenei formátumra, mely kifogott volna a lejátszón, jöhet bármilyen MKV fájl, 3D film, DTS HD hangsáv vagy FLAC muzsika. Kiemelt pozitívum, hogy a sokat szidott másolásvédelmi megoldások kikerülésével a lejátszó komplett menüvel jeleníti meg a Blu-ray filmeket. Az eszköz még a feliratok kezelésében is jeleskedik.

Kezelhetőség és extrák

A magyar nyelvű menürendszer rendkívül egyszerű felépítésű és könnyen kezelhető, de külcsín tekintetében azért lenne még mit tanulniuk a Dune fejlesztőinek.

©

Szerethető, ahogy az adott filmeket magától beazonosítja és kategorizálja a lejátszó, és a net segítségével megjeleníti azok cselekményének és szereplőinek rövid leírását, sőt még a hozzájuk köthető YouTube videókat is gyorsan elérhetővé teszi.

©
©

A fájlkezelőben minden népszerű fájlművelet elvégezhető, a webböngésző azonban elég nyögvenyelősen teszi a dolgát.

A távirányítón kívül androidos és iOS alkalmazással okostelefonról és tabletről is vezérelhető az eszköz, ennek egyetlen feltétele a közös wifi hálózatra történő csatlakozás. Ha már wifi: a készülék akár routerként is képes funkcionálni, ehhez csak be kell dugnunk az Ethernet kábelen érkező netet.

©

Konklúzió

+: kompakt méret, kiváló képminőség, széleskörű audio/video támogatás, sok extra funkció.

: a HDMI 2.0-t és az USB 3.0-t kispórolták, nincs optikai hangkimenet, az Android operációs rendszer egyelőre csak ígéret, nem tehetünk bele előfizetői kártyát, nagyon drága.

Az az igazság, hogy azoknak – és ők vannak többségben –, akik csak hetente egyszer-kétszer néznek meg valamilyen internetről letöltött sorozat-epizódot vagy filmet, és néhány éves tévéjük van, teljesen felesleges médialejátszót venniük.

Egy ilyen box, mint a Dune HD Solo 4K, annál jöhet be a képbe, aki ennél nem csak több sorozatot/videót nézne, hanem ezek letöltését időnként egzotikus fájlformátumban teszi. Kár, hogy ennek a multimédia-orgiának alaposan megkérik az árát, ugyanis a lejátszó ára nem kevesebb, mint 115 ezer forint. Ennyiért már egy bőven jó tévét is kapunk, ami az előbbi bekezdésben foglaltakat maradéktalanul kielégíti.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Végső bizonyíték még nincs, de összefügghet a lombikkezelés és a mellrák

Végső bizonyíték még nincs, de összefügghet a lombikkezelés és a mellrák

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Mike Pompeo: Irán a felelős a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásért

Mike Pompeo: Irán a felelős a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásért

Horn Gábor: A közösségromboló uniós kifizetésekről

Horn Gábor: A közösségromboló uniós kifizetésekről