szerző:
hvg.hu

A Giant Magellan Telescope a világ legnagyobb földi teleszkópja lesz, ami 10-szer élesebb képet ad majd, mint a sokszor óriási szolgálatot tevő Hubble-űrtávcső. A címnek azonban nem örülhet sokáig.

Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt időszak elképesztően izgalmas volt a csillagászat és a tudomány számára. 2016 februárjában sikerült észlelni a gravitációs hullámokat, aminek létezését Einstein megjósolta, a múlt hónapban pedig olyan felfedezést tettek, ami sok mindent megváltoztathat a tudományban. Volna azonban itt még valami.

A brazil, koreai és amerikai szakemberek évek óta dolgoznak a Giant Magellan Telescope-on, azaz a GMT-n, ami (nevéből is adódóan) nem az az otthoni, erkélyre kitehető fajta. A GMT ugyanis a világ legnagyobb teleszkópja: hét darab, egyenként 8,2 méter átmérőjű tükörrel szerelik fel, amely fénygyűjtő felülete összességében egy 24,3 méter átmérőjű tükörnek felel meg – ami összesen 368 négyzetméternyi területet fed majd le.

A több milliárd dollárba kerülő eszköz 10-szer élesebb képet ad majd, mint a Hubble-űrteleszkóp – valamikor 2023 környékén, amikor a tervek szerint üzembe helyezik. Az első tükröt szeptember 20-án indították útnak Chilébe, a Carnegie Intézet Las Campanas obszervatóriumába.

Patrick McCarthy, a GMT Organization alelnöke szerint a a teleszkóppal olyan dolgokat is felfedezhetnek majd a világűrrel kapcsolatban, ami eddig rejtve maradt a tudomány előtt – számolt be róla az Engadget. A szakember szerint a teleszkóp segítségével az eddigieknél sokkal jobban megfigyelhetjük a távoli csillagok körül keringő, Föld-szerű bolygókat (azok összetételét, földrajzát, hogy van-e rajta víz), ami végül segít megválaszolni a legnagyobb kérdést: egyedül vagyunk az univerzumban?

©
©
©

Az összeszerelés azért is tart ilyen sokáig (eredetileg 2021-ben üzemelték volna be a teleszkópot), mert a tükrök elkészítése hosszú éveket vesz igénybe. A lencsék csiszolását számítógép vezérli, aminek tűpontosnak kell lennie ahhoz, hogy később a teleszkóp is megfelelően működjön.

©
©
©

Dr. Robert Shelton, a GMT Organization elnöke szerint ha elkészül, komoly szolgálatot tehet majd az eszköz a következő 50 évben. A GMT a látható és az infravörös-tartományhoz közeli frekvenciájú fényt figyeli majd, ám a jelenleg használatban lévő teleszkópoknál sokkal precízebb lesz. Az eszköz például lézerek segítségével tompítja majd a légkör által okozott fénytorzítást – pont úgy, hogy a zajszűrő működik a fülhallgatóban.

©
©

A GMT ugyanakkor sokáig nem örülhet a "világ legnagyobb teleszkópja" címnek, a tervek szerint ugyanis 2024-re készül el az európai Extremely Large Telescope, ami 978 négyzetméteres lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Telefonon félemlítik meg a kkv-ket, százezreket követelnek rajtuk az új típusú csalásban

Telefonon félemlítik meg a kkv-ket, százezreket követelnek rajtuk az új típusú csalásban

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Robert Redford nem találja a helyét Trump Amerikájában

Robert Redford nem találja a helyét Trump Amerikájában

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Ilyen még nem volt, francia húsosok áradoznak a göndörszőrű magyar mangalicáról

Ilyen még nem volt, francia húsosok áradoznak a göndörszőrű magyar mangalicáról