szerző:
hvg.hu

A Liberator nevű fegyver nevét öt évvel ezelőtt ismerte meg a világ, de az amerikai hatóságok gyorsan leszedették a netről a terveket. Most azonban fordult a kocka.

Amióta létezik a 3D-nyomtatás, és pláne amióta már a kereskedelmi forgalomban is lehet kapni 3D-nyomtatót fennáll a veszélye annak, hogy lesz, aki nemcsak gyerekjáték vagy épp a törött váza helyett egy új váza készítésére használja majd az eszközt. Nem is kellett sokáig várni a dologra, 2013 környékén Cody Wilson, a Texasi Egyetem (akkor) 25 éves joghallgatója mutatta be a Liberator nevű pisztoly terveit, illetve a prototípust.

A 3D-nyomtatással készült fegyver teljes mértékben műanyagból készül, így – a hagyományos pisztolyokkal ellentétben – a jelenleg legtöbb helyen alkalmazott, fémdetektoros beléptetőkapuk nem mutatják ki. Ráadásul az otthoni gyártás miatt nincs sorozatszáma sem, ami alapján azonosítani lehetne. Ezek után nem is csoda, hogy töröltették a netről a korábban közzétett terveket, hiszen a fegyverről az is bebizonyosodott, hogy halálos. Most azonban ismét fordult a kocka.

©

A legfrissebb hírek szerint a Defense Distributed nevű cég (amelyet Cody Wilson alapított) megnyerte azt a pert, amelyet az amerikai Külügyminisztériummal folytatott. Utóbbi szerint ugyanis a tervek közzététele megsérte a nemzetközi fegyverkereskedelmi szabályzatot (International Traffic in Arms Regulations, ITAR). A minisztérium álláspontja szerint ugyanis a Liberator

– amelynek terveit már 100 ezer alkalommal töltötték le a netről – terveinek közzététele exportnak minősül, így pedig Wilson törvényt sért ezzel a tevékenységével. Ő azonban a szólásszabadsághoz való jog korlátozásának tartotta a tiltást – a bíróság pedig neki adott igazat.

A döntés nyomán Wilson ismét elérhetővé teszi majd a terveket, amelyeket augusztus 1-jétől ismét szabadon lehet majd letölteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pavló Péter Tech

Hogyan csinálhat otthon fegyvert, és mit fog szólni ehhez a rendőrség?

A 3D-nyomtatás nemcsak egy újabb ipari és kereskedelmi forradalmat, hanem több veszélyt is hordoz magában. A nyomtatók elterjedésével például egyre több lehetőség nyílik a házilag printelt fegyverek készítésére, amik amellett, hogy a használóik számára is veszélyesek lehetnek, akár az emberi élet kioltására is alkalmasak. Magyarországon szigorú törvények szabályozzák a fegyvertartást, de kérdés, mire lesz ez elég a 21. század technológiájával szemben.

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik

Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik