Balogh Csaba
Balogh Csaba

Felháborodással reagált a Kaspersky Lab arra a hétfőn megjelent kormányhatározatra, amely a kiberbiztonsági vállalatot nevén nevezve írta elő "potenciálisan veszélyes programok" kiszűrését és elhárítását a kormányzati szervek és az állami fenntartású intézmények rendszereiből.

Egy nappal azután, hogy sajtónyilvánosságot kapott a Kaspersky Lab vírusvédelmi szoftvereinek kormányzati szervezeteknél és állami tulajdonú vállalatoknál történő felhasználását lényegében betiltó kormányhatározat, megszólalt az orosz tulajdonú vállalat. A cég láthatóan nem érti, hogy a magyar kormány miért "vizsgálja felül" (ahogy ők fogalmaznak) a kiberbiztonsági termékeik használatát. A Kaspersky Lab kategorikusan kijelenti, hogy

"a Kaspersky Labet ért összes vád teljes mértékben megalapozatlan, helytelen és be nem bizonyított".

A vállalat közleménye szerint a tiltás alapjául szolgáló európai parlamenti jelentésnek "nincs jogszabályi ereje valamint inkább spekuláción és feltételezéseken, mint tényeken alapszik". A Kaspersky Lab szerint egész egyszerűen nincs bizonyíték a velük kapcsolatos ferdítések mögött.

A cég azt is hangsúlyozza, hogy "az átláthatóság és a nyitottság melletti elkötelezettségük" jeleként nemrég határozták el magukat, hogy svájcba költöztetik a kutatás-fejlesztési osztályuk adatgyűjtéssel és -feldolgozással foglalkozó részlegét, melynek munkáját és nyitottá teszik harmadik felek számára, hogy felül tudják vizsgálni szoftvereiket.

©

A vállalat alapító-vezérigazgatója, Eugene Kaspersky úgy véli, hogy az elmúlt időszak kormányzati döntései, amelyek meggátolják termékeink használatát, egyre közelebb visznek minket az internet "balkanizációjához", és csak a kiberbűnözés elterjedését szolgálják Európában és globális szinten. Szerinte ezen lépésekkel nem egy biztonságos és nyílt digitális piac megépülését segítik a kormányok, hanem inkább egy megosztott és kevésbé versenyképes környezetet teremtenek.

A Kaspersky Lab közleményében kiemelte: várja a kormányok és vállalatok kérdéseit a céggel, annak vezetésével, szakértelmével és módszereivel kapcsolatban.

Az orosz tulajdonú vállalat termékei akkor kerültek célkeresztbe, amikor az Egyesült Államok tavaly nyáron a mostani, hazai kormányhatározathoz hasonló tiltást vezetett be saját hatáskörben. Az akkor megfogalmazott vád szerint a vírusvédelmi programok egyenesen a Kremlhez vannak bekötve. A Kaspersky Lab már akkor azt hangoztatta, hogy a vádak hamisak. Először felkínálták, hogy nézzenek bele a forráskódjukba, majd decemberben úgy döntöttek, beperlik az amerikai kormányt. Mindeközben viszont izraeli ügynökök rajtakaptak orosz kémeket, ahogy a Kaspersky antivírus programjában nyúlkálnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!