szerző:
hvg.hu

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói a SkinBot nevű robottal segítenének detektálni a bőrön tapasztalható legkisebb elváltozásokat is.

A viselhető eszközök palettája igen színes: az okosórák és a fitness karkötők mellett létezik fülhallgatóvá alakítható fülbevaló és okos nadrág is, hogy csak két példát említsünk. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói most ehhez a táborhoz csatlakoztak egy különleges eszközzel, ami azonban nem a kényelmünk, hanem az egészségünk szempontjából fontos.

A SkinBot nevű eszköz egy olyan apró robotot takar, ami félautomata módban megy végig az ember előre meghatározott bőrterületén. A tapadókorongok segítségével közlekedő kütyüt úgy alakították ki, hogy többféle orvosi eszközt is rá lehessen szerelni, így különböző bőrgyógyászati vizsgálatokat képes elvégezni.

A legfontosabb ezek közül talán az, hogy egy ráerősített dermatoszkóp segítségével képes aprólékosan átvizsgálni a bőrfelületet, és a legkissebb elváltozást is jelezni az orvos számára. Ennek köszönhetően képes kiszúrni akár a daganatos elváltozást is. Emellett az érzékelő cseréjével a pulzusszámot vagy épp az izomaktivitást is meg tudja mérni.

A fejlesztés elsősorban azért fontos, mert ezzel irányt mutathat a hasonló eszközök létrehozásának. Ettől függetlenül nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben kereskedelmi forgalomban is kapható változatát készítsék el a szakemberek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Révész: Repül a nehéz Kőszeg

Révész: Repül a nehéz Kőszeg