szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szakemberei szerint az Oumuamua névre keresztelt üstökös sokkal fényesebb, mint bármelyik másik, a Naprendszerünkben mozgó üstökös.

Az elmúlt hetekben komoly izgalomban tartotta a tudományos világot (és a csillagászatért rajongókat egyaránt) az az égitest, ami a tavalyi évben tűnt fel a Nap közelében. Az 'Oumuamua a Naprendszerünkön kívülről érkezett, és hivatalosan üstökösként vették nyilvántartásba. Csakhogy a Harvard kutatói szerint talán mesterséges, földönkívüli eredetű tárggyal állunk szemben.

Az állítást arra alapozták, hogy az Oumuamua egy üstököstől teljesen szokatlan módon hirtelen felgyorsult. A magyarázat szerint a viselkedéséért egy napvitorla lehet a felelős, ami már a Földön is működik, igaz, még csak kísérleti fázisban van. A technológia lényege, hogy a csillag fényének nyomását használják fel az energiaellátáshoz, épp úgy, ahogy a vitorlás kihasználja a szelet. Az ufót kiáltó laikusok kedélyét aztán egy másik tudós hűtötte le.

©

A napokban újabb érdekesség derült ki az Oumuamuáról, igaz, egyelőre ez sem visz bennünket közelebb a megoldáshoz. A NASA szakemberei szerint mivel a Spitzer űrtávcső infravörös érzékelői nem tudták bemérni az égitestet, ezért az relatíve kicsi. Méretét tekintve valószínűleg 800 méternél (fél mérföldnél) is kisebb, az átmérője pedig nem lehet több 439 méternél (1440 lábnál), de az is lehet, hogy csupán 98 méteres (320 láb).

Emellett azt is észrevették, hogy az üstökös nagyon erős fényvisszaverő felülettel bír. A kutatók szerint 10x több fényt ver vissza, mint bármelyik üstökös, amit a Naprendszerben ismerünk. Azt viszont senki sem tudja, hogy ezt mi okozhatja.

©

Elképzelhető, hogy a Naphoz közel érve a felszíni porréteg eltűnt róla, majd a felszín alól előtörő gázok hó- és jégréteget hoztak létre a felszínén. Ez a Naprendszerünk üstököseivel is megtörténhet, igaz, nem ilyen mértékben.

A legfőbb probléma, hogy az Oumuamua mostanra túlságosan messzire jár tőlünk. Nagyjából olyan távolságra van a Naptól, mint a Szaturnusz, így a teleszkópokkal nem lehet megfigyelni. Éppen ezért egyelőre a válaszokra is várni kell – kérdés persze, hogy lesznek-e egyáltalán valaha.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Tényleg ufó volt a hosszúkás üstökös? Volna itt néhány észrevétel

A Harvard kutatói igen meredek állítással álltak elő néhány napja: szerintük a tavaly megfigyelt Oumuamua nevű üstökös valójában nem üstökös, hanem egy idegen űrhajó. Az elmélet az egész világot bejárta, vannak azonban olyanok, akik ennél racionálisabban közelítik meg a dolgot.