szerző:
hvg.hu

A NASA szakemberei szerint az Oumuamua névre keresztelt üstökös sokkal fényesebb, mint bármelyik másik, a Naprendszerünkben mozgó üstökös.

Az elmúlt hetekben komoly izgalomban tartotta a tudományos világot (és a csillagászatért rajongókat egyaránt) az az égitest, ami a tavalyi évben tűnt fel a Nap közelében. Az 'Oumuamua a Naprendszerünkön kívülről érkezett, és hivatalosan üstökösként vették nyilvántartásba. Csakhogy a Harvard kutatói szerint talán mesterséges, földönkívüli eredetű tárggyal állunk szemben.

Az állítást arra alapozták, hogy az Oumuamua egy üstököstől teljesen szokatlan módon hirtelen felgyorsult. A magyarázat szerint a viselkedéséért egy napvitorla lehet a felelős, ami már a Földön is működik, igaz, még csak kísérleti fázisban van. A technológia lényege, hogy a csillag fényének nyomását használják fel az energiaellátáshoz, épp úgy, ahogy a vitorlás kihasználja a szelet. Az ufót kiáltó laikusok kedélyét aztán egy másik tudós hűtötte le.

©

A napokban újabb érdekesség derült ki az Oumuamuáról, igaz, egyelőre ez sem visz bennünket közelebb a megoldáshoz. A NASA szakemberei szerint mivel a Spitzer űrtávcső infravörös érzékelői nem tudták bemérni az égitestet, ezért az relatíve kicsi. Méretét tekintve valószínűleg 800 méternél (fél mérföldnél) is kisebb, az átmérője pedig nem lehet több 439 méternél (1440 lábnál), de az is lehet, hogy csupán 98 méteres (320 láb).

Emellett azt is észrevették, hogy az üstökös nagyon erős fényvisszaverő felülettel bír. A kutatók szerint 10x több fényt ver vissza, mint bármelyik üstökös, amit a Naprendszerben ismerünk. Azt viszont senki sem tudja, hogy ezt mi okozhatja.

©

Elképzelhető, hogy a Naphoz közel érve a felszíni porréteg eltűnt róla, majd a felszín alól előtörő gázok hó- és jégréteget hoztak létre a felszínén. Ez a Naprendszerünk üstököseivel is megtörténhet, igaz, nem ilyen mértékben.

A legfőbb probléma, hogy az Oumuamua mostanra túlságosan messzire jár tőlünk. Nagyjából olyan távolságra van a Naptól, mint a Szaturnusz, így a teleszkópokkal nem lehet megfigyelni. Éppen ezért egyelőre a válaszokra is várni kell – kérdés persze, hogy lesznek-e egyáltalán valaha.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Tényleg ufó volt a hosszúkás üstökös? Volna itt néhány észrevétel

A Harvard kutatói igen meredek állítással álltak elő néhány napja: szerintük a tavaly megfigyelt Oumuamua nevű üstökös valójában nem üstökös, hanem egy idegen űrhajó. Az elmélet az egész világot bejárta, vannak azonban olyanok, akik ennél racionálisabban közelítik meg a dolgot.

Olcsóbb lesz a gázolaj

Olcsóbb lesz a gázolaj

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába