szerző:
hvg.hu

A hackerek álma az, amit a New York-i és a Michigani Egyetem kutatói megalkottak: olyan gépet építettek, amely az emberéhez nagyon hasonló ujjlenyomatokat képes előállítani.

A mobileszközök többségében megtalálható ujjlenyomat-olvasó biztonságosságát nehéz vitatni, ám ha a New York-i és Michigani Egyetem új találmányával hasonlítjuk össze, mindjárt más megvilágításba kerül: öt kutató olyan neurális rendszert alkotott, amely nagyon igazinak tűnő ujjlenyomatokat képes előállítani. A DeepMasterPrints néven ismertté vált találmányt egy biometrikus azonosítással foglalkozó konferencián mutatták be, Los Angelesben.

A Motherboard azt írja, a szakemberek több mint 6000 ember valós ujjlenyomatát táplálták be rendszerükbe. A "generátor" ezeket elemezve aztán megkezdte sajátjai legyártását. Kimondottan olyan utánzatokról van szó, amelyeket a biometrikus azonosítást használó eszközökhöz lehet felhasználni, például mobiltelefonokhoz.

Balra az igazi, jobbra a gép által kreált ujjlenyomat.
©

A kutatócsapat szerint a rendszer legnagyobb előnye, hogy képes kihasználni a modern ujjlenyomat-olvasók tulajdonságát: a szenzornak, például amilyen egy mobiltelefonon is megtalálható, elég csak az ujj kis részét szkennelnie ahhoz, hogy használóját azonosítsa, ez pedig komoly előnyt jelent a gép számára.

A kutatók három biztonsági szinten vizsgáztatták a mesterségesen létrehozott ujjlenyomatokat. A legalacsonyabb szintnél az esetek 76 százalékában át tudták verni a teszteléshez használt rendszert, az eggyel komolyabbnál azonban már sokat hibázott, a legeresőbb szinten pedig majdnem labdába sem tudott rúgni. A kutatók szerint mindez nem azt jelenti, hogy a klasszikus, ujjlenyomat általi azonosításnak rövidesen vége lehet. Inkább arról van szó, hogy a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biztonságra. Például azzal, hogy a telefonok hátlapjára szerelt olvasók az egész ujjat szkennelik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki