szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ritkán látni olyan boldognak a NASA embereit, mint amilyenek hétfőn voltak, amikor a májusban útnak indított szondájuk sikerrel landolt a Mars felszínén.

Bár a NASA-nál dolgozó szakemberek bizonyára minden eshetőségre fel voltak készülve, az InSight hétfő esti landolása így is nagyon nehéz feladat volt. A landoláshoz ezer és ezer dolognak kellett (jól) működnie, és elég lett volna akár egyetlen hiba is, hogy a szonda végül a bolygóba csapódva, nem pedig a felszínén landoljon, ahogy azt előzőleg eltervezték.

De nem így lett: a 6 hónapig tartót utat siker koronázta (az első, jó minőségű fotót már haza is küldte a kis eszköz), az InSight pedig megkezdte két évre tervezett misszióját, mely során számos feladat vár rá: geológiai eszköz lévén megméri majd bolygó hőmérsékletét, mintát vesz belőle, és valamennyire le is fúr majd, hogy több mindent tudjon meg róla.

A leszállás pillanatát a NASA szakemberei az utolsó másodpercekig feszült figyelemmel követték, amikor pedig a mérőműszerek jelezték, minden rendben, valamennyien együtt örültek:

©
©

Itt pedig egy videó, érdemes az arcokat figyelni:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!