szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Qualcomm december elején bejelentett Snapdragon 855-ös processzora minden eddiginél gyorsabb mobilt ígér a felhasználóknak.

Hosszas várakozás után három hete végre előállt a Qualcomm, és megmutatta, mivel készül a 2019-es évre. Az androidos csúcsmobilokba a következő évben a Snapdragon 855-ös processzor kerül majd bele, ami 7 nm-es gyártástechnológiával készül, így amellett, hogy a teljesítménye növelhető, takarékosabban bánik az erőforrásokkal is, azaz hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosít a mobileszközökön.

A lapkakészlet CPU-teljesítménye állítólag 45 százalékkal felülmúlja a Snapdragon 845-ét. Mivel az Apple A12 Bionic chipje 28 százalékkal gyorsabb a Snapdragon 845-nél, elméletben a Snapdragon 855 gyorsabb lehet az Apple-chipnél, de ez majd akkor derül ki, ha konkrét termékekbe kerül majd be a lapkakészlet. A specifikációkról itt írtunk részletesen.

Az adatoknál viszont talán csak egy fontosabb kérdés van: mivel lesznek emiatt többek a jövő évben érkező okostelefonok? A Mashable összeszedett néhány fontos dolgot, ami megmutatja, mit várhatunk majd a Snapdragon 855-östől.

1. Az első lépés az 5G felé

Bár az 5G-s X50 modem lemaradt róla, mégis elérhető lesz vele a valaha volt leggyorsabb mobilhálózat. Az X50-et ugyanis kiegészítő komponensként lehet majd megvenni, azaz a gyártóknak külön kell azt megvásárolniuk és integrálniuk eszközeikbe. És a legtöbben valószínűleg fogják is.

©

Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest 20x gyorsabb lesz az adatátviteli sebesség, a modemmel elérhető akár az 5 Gbps is. Önmagában viszont nemcsak a sebesség az érdekes, hanem az is, hogy jóval több eszközt lehet majd csatlakoztatni a hálózathoz a megnövekedett sávszélességnek köszönhetően. Bírja majd a 8K-s videók és a 4K-s játékok streamelését, és a nagy felbontású VR-tartalmak lejátszását minden különösebb fennakadás nélkül.

Bár a jövő évben érkeznek majd az első 5G-s telefonok, a szolgáltatást valószínűleg csak 2020 környékén lehet majd igazán elkezdeni használni.

2. Még gyorsabb 4G/LTE és wifi

Attól függetlenül, hogy a Snapdragon 855-ös az említett X50-es modem nélkül érkezik meg (vagyis amelyik készülékhez azt nem rendelik meg külön, az nem lesz 5G- képes), nem jelenti azt, hogy az adatátviteli sebesség ne nőne.

Az új processzor alapjáraton a Snapdragon X24 LTE modemmel érkezik majd meg, amivel akár 2 Gbps is lehet a mobilnet sebessége. Emellett a készülék 8x8 antennát használ majd, ami a mostaninál kétszer gyorsabb wifis kommunikációt és akár 10 Gbps sebességet is jelenthet.

3. 45 százalékkal gyorsabb processzor, 20 százalékkal gyorsabb grafikus teljesítmény

A 45 százalékos sebességnövekedéséről a cikk elején már írtunk, de érdemes megemlíteni azt is, hogy az Adreno 640 GPU-nak köszönhetően a Snapdragon 845-öshöz képest 20 százalékkal javul a grafikus teljesítmény is.

A Qualcomm szerint mindez azt jelenti, hogy a fejlesztők most először tudnak majd HDR-játékot készíteni, köszönhetően az 1 milliárd színárnyalatnak. Emellett a 3D-s játékok minősége is nagyot ugrik majd: reálisabb texturákat és fényeket kapunk.

4. 4K videó portré módban

A modern csúcsmobilokban nemrég megjelent a protréfotózás lehetősége, ami képes elérni ugyanolyan hatást, mint amire például a DSLR fényképezőgépek képesek: élesíteni a fotó témáját és elmosódottá tenni a hátteret. Hogy erre ki milyen megoldást használ, az tulajdonképpen mindegy, eddig ugyanis csak fotókkal lehetett megcsinálni ezt. Mostantól azonban videókkal is.

Egy új, dedikált képfeldolgozó processzor (Spectra 380) is a lapkára került. Javítja az AR (kiterjesztett valóság) alkalmazások teljesítményét, emellett lehetővé teszi, hogy 4K HDR-felvételeket készítsenek 60 fps sebességgel. Mindeközben beéri a korábban használt teljesítmény 25 százalékával. A fejlesztők szerint a hatás olyan lesz, mintha egy f/1.8-as rekeszérétkű objektívvel szerelt kamera készítette volna a videót.

Ennek ellenére a videók mérete nem lesz nagy, a Qualcomm ígérete szerint HEIF és a HEVC fájlformátumban menti majd el azokat. Ezek 50 százalékkal kisebbek, mint egy JPEG fájl vagy MP4 videó. A HEIF formátum pedig az összes RAW-adatot tartalmazza, ami jóval nagyobb szabadságot nyújt a felhasználóknak a fotók/videók készítésénél.

5. Még egy kis videó

Az új processzor nemcsak a videó felvételekor lesz képes nagyobb teljesítményre, hanem a kódolásukkor is. A bejelentés szerint a Snapdragon 855 támogatja a H.265 és a VP9 dekódolási formákat, amit a legtöbb streaming szolgáltatás, így a YouTube, a Netflix, a Hulu és a Youku is használ. Az ígéret szerint ez a megoldás hétszer kevesebb energiát fogyaszt majd, így sokkal több videót streamelhetünk a mobil egyetlen feltöltésével.

6. Gazdagabb és élesebb valóságok

A Snapdragon 855 mind a virtuális valóság (VR), mind pedig a kiterjesztett valóság (AR) terén nagy változást hozhat. Előbbi esetében például támogatja a 8K-s felbontásban és 120 fps sebességgel futó tartalmakat. Mindez jóval nagyobb részletgazdagságot és élességet jelent majd a jövőben.

A processzor teljesítménye az AR-élményt is növeli, a változás pedig végre a kiterjesztett valóság segítségével történő vásárlást is elhozhatja nekünk.

7. Jobb digitális asszisztensek

A mesterséges intelligencia ezúttal is szerves részét képezi a processzor ökoszisztémájának, amit tovább erősítettek a 855-ös érkezésével. A fejlesztők állítása szerint az új chip a Snapdragon 845-höz képest háromszor erősebb AI-teljesítményre képes.

A segítségével nagyon javul a mobilok AI-képessége, a hangutasításoknál például minden eddiginél nagyobb mértékben szűri majd ki a háttérzajt a készülék, így jobban megérti a parancsokat és képes azt gyorsabban és pontosabban végrehajtani.

©

8. Több hely a mobilban

Bár nem tűnik nagy változásnak, hogy az eddigi 10nm-es gyártási technológia helyett a 7nm-es megoldással készítették a processzort, mégis sokat számít. A mobil belsejében ugyanis több hely marad, így vagy plusz eszközöket lehet belezserelni, vagy az akkumulátor méretét lehet növelni. Egyik sem lenne egy rossz választás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nagy Feró a Home office-ban: "Meddig fog tartani, csókolom?"

Nagy Feró a Home office-ban: "Meddig fog tartani, csókolom?"

Emlékeznek arra, amikor Orbán azt mondta, hogy a Fidesz semmiképp sem lesz párt?

Emlékeznek arra, amikor Orbán azt mondta, hogy a Fidesz semmiképp sem lesz párt?

Marabu Féknyúz: Áder majd aláírja

Marabu Féknyúz: Áder majd aláírja