szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddig kalkuláltnál gyorsabban melegednek az óceánok, tavaly rekordot ért el a vízhőmérséklet – állapította meg egy új amerikai–kínai tanulmány. A problémát a légkörbe jutó üvegházhatású gázok okozzák.

Az új méréseket az óceánokra 2000 óta kihelyezett 3900 mérőbója adatai segítették. Az adatok alapján az 1971 óta végbement melegedés nagyobb, mint amit az ENSZ legutóbb, 2013-ban kalkulált – írták a tudósok a Science tudományos lap aktuális számában.

A 2000 méterig is lehatoló mérések alapján a vízmelegedés gyorsulóban van. A klímakutatók túlnyomó többsége szerint a légkört az üvegházhatású gázok ember okozta kibocsátása melegíti, a hő egy részét az óceánok veszik fel. A vízmelegedés arra készteti a halakat, hogy hűvösebb vizekbe meneküljenek. "A globális felmelegedés itt van, következményei már most súlyosak, nincs kétség" – írták közleményükben a szerzők. A káros gázok kibocsátása a mezőgazdasági termelés módosításával, illetve a táplálkozási szokások megváltoztatásával nagyban mértékben csökkenthető lenne.

A jövő héten publikálandó adatok azt mutatják, hogy a Föld óceánjai 2018-ban melegebbek voltak, mint a korábbi rekord évében, 2017-ben – mondta Licsing Cseng, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományegyetem légköri fizikai intézetének kutatója. Cseng a Reutersnek elmondta, hogy 2000 óta szinte minden évben megdőlt az óceánok hőrekordja. 1971 és 2010 között mintegy 0,1 Celsius-fokkal nőtt az óceánok vízhőmérséklete. A 2013-as ENSZ-becslés lassabbnak ítélte melegedést, de nem adtak meg olyan értéket, ami összehasonlítást tett volna lehetővé.

©

Az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus Climate Change Service hétfőn megjelent tanulmánya szerint a tavalyi volt a negyedik legmelegebb év a felszíni hőmérséklet alapján a 19. század óta. Az óceáni hőmérsékletet kevésbé befolyásolják az időjárás éves változásai. Akár ezer év is letelhet, míg az óceánok mélyét elérik a felszíni változások. A felmelegedés – többek közt – csökkentheti az óceánok oxigéntartalmát, károsítja a korallzátonyokat, amelyek a halak tömegének szolgálnak keltetőül. A melegebb tengerek több párát bocsátanak ki, ami erőteljesebb viharokat eredményez. A vízmelegedés a tengeri jeget is olvasztja (a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka már például eltűnt), mindez pedig a vízszint emelkedését okozza.

A globális felmelegedés persze nem csak a vízhőmérséklet emelkedését hozza. Ausztrália vezető tudományos testülete, a CSIRO szerint szélsőségesebb időjárásra, hőhullámokra, bozóttüzekre, viharokra és szárazságra kell készülni miatta. A legrosszabb, hogy mégsem lehet olyan könnyen visszafordítani, habár az EU kitalált valamit, amellyel talán menthető lenne a helyzet. Csak az a baj, hogy bődületesen sok pénz kell hozzá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is ismertető Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből