szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Japán tudósok úgy vélik, egy ritka, Jupiter-méretű fekete lyukat sikerült felfedezniük, amely galaxisunk körül "utazgat".

A fekete lyukakkal kapcsolatban több minden sem tisztázott még, ezért is annyira felkapott téma ez a csillagászok körében. Japán tudósok most ráadásul úgy vélik, egy olyan fekete lyuk nyomaira bukkantak, amely, ha számításaik helyesek, akkora, mint a Jupiter.

A szakemberek a 66 teleszkópból álló megfigyelő rendszer, az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) által gyűjtött adatokat vizsgálva fedeztek fel valamit, amely nem csak vándorol, következtéseik szerint több dolog is arra utal, hogy a rejtélyes objektum egy fekete lyuk. Erről a felfedezők egyike, a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium (NAOJ) fizikusa, Sunya Takekava számolt be a New Scientist című tudományos lapnak.

Takekava és munkatársai az ALMA-t használva két gázfelhőt is tanulmányoztak 2018 májusában, melyeket formájuk okán léggömbnek és pataknak/folyamnak neveztek el. A két napig tartó megfigyelés során a kutatók észrevették, hogy a felhők egyike furcsán mozog, továbbá kering – írja a Space.com oldala.

Illusztráció
©

A különös viselkedés alapján a tudósok most arra jutottak, valami más is rejtőzik a háttérben, az objektum tömege ugyanis 30 ezerszer több, mint a Napé. A kutatók ez alapján azt valószínűsítik, valójában egy ritka fekete lyukkal van dolguk, ugyanis ebben a mérettartományban mindeddig két másikat sikerült felfedezni. A kutatás részletei itt olvashatók.

A fekete lyukakkal kapcsolatban nem olyan régen dőlt meg egy igen fontos teória, egy másik tudóscsapat pedig képet is közölt az egyik környezetéről. A galaxisunk közepén a Columbia Egyetem csillagászai szerint 13 kisebb fekete lyuk található, és az is kiderült már, közülük melyik a "legfalánkabb".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is ismertető Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

5 milliárd évvel ezelőtt ütköző fekete lyukakat észleltek

Négy további gravitációshullám-forrást találtak a LIGO és VIRGO együttműködés legutolsó mérési adatainak értékelésekor, az egyik hullámforrás jelei ötmilliárd évvel ezelőtt indultak útnak, akkor, amikor a Nap is keletkezett – közölte az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont. A legtávolabbi forrás, amelyet a gravitációshullám-detektorok korábban észlelni tudtak, csak 2,9 milliárd fényévnyire volt.

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában

Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában