szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 280 millió forintnyi jüant vett magához egy kínai bank szoftverfejlesztője, miután észrevett egy súlyos, ám mindenki más előtt ismeretlen hibát. Hónapokon át dőzsölt, de végül lebukott.

Több mint 10 évig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy kínai biztonsági szakembert, Qin Qishenget, aki korábban a pekingi Huaszia Bank egyuj vezető szoftverfejlesztő volt. A 43 éves férfit azért ítélték el, mert kiszúrt egy súlyos biztonsági rést a bank rendszerében, ám a hiba létezését nem jelentette, ehelyett kihasználta, és rengeteg pénzt vett magához.

A South China Morning Post beszámolója szerint Qin észrevette, hogy a bank rendszere éjfél után valamiért nem regisztrálja az ATM-ekből történő készpénzfelvételeket. Qin 2016 novemberében szúrta ki a komoly sérülékenységet, ám arról még egy évvel a felfedezést követően is hallgatott. Az eltelt időben viszont folyamatosan emelt le összegeket a bank automatáiból. Ehhez a lap szerint egy különleges programot is írt, ennek segítségével 5-20 ezer jüan közti pénzösszegekhez sikerült hozzájutnia – anélkül, hogy bárki észrevette volna.

A programozó néhány hónap eltelte után már több mint hétmillió jüanra, vagyis kb. 280 millióra tett szert, de a banknak még ekkor sem lett gyanús, hova tűntek az összegek az úgynevezett belső számláról. Ezt kimondottan a rendszerrel kapcsolatos tesztelésekre tartották fenn, de az eredeti egyenleg valószínűleg sokkal nagyobb volt, ezért sem tűnt fel senkinek, hogy jó ideje megcsapolják már. Qin végül azonban lebukott.

A történet érdekessége, hogy a férfit alkalmazó bank nem büntette a programozót, sőt: miután Qin az összes pénzt visszautalta, munkaadója arra kérte a hatóságokat, ejtsék az ellene felhozott vádakat. Azzal érveltek, hogy a biztonsági rést másvalakivel talán sokkal drágábban tudták volna befoltoztatni, az egész munka pedig nagyon sokba került volna.

A bíróság már nem volt ennyire elnéző, a férfit másodfokon is 10 és fél évre ítélték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Révész Sándor: Szuper!

Révész Sándor: Szuper!

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa