szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még február 1-jén sikerült a NASA 10 éve a Hold körül keringő űrszondájának egy olyan fotót lőnie az égitest felszínéről, hogy azon látszódik a kínaiak holdjárója, valamint a hozzá tartozó leszállóegység is.

Űrkutatási szempontból igen erősen indította a 2019-es évet Kína. A Csang'o-4 január 3-án landolt a Hold eddig fel nem fedezett oldalán, majd nem sokkal később kiderült, sikeres volt a növénytermesztős projektjük, az égitestre vitt magok ugyanis kikeltek.

A tudományos munkát a NASA is figyelemmel kíséri. Az amerikaiak 2009-ben felbocsátott, és azóta a Holdat pásztázó űrszondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) most egy képet is lőtt a kínaiak Holdra leszállt egységéről, valamint a holdjáróról is. A felvételen az eszközök apró pici pontnak tűnnek, ezért meg is jelölték, hogy pontosan hol látni rajta a gépeket.

©

A képet még február 1-jén készítették, amikor az űrszonda elrepült a Csang'o-4 felett. Az LRO 51 mérföldes, vagyis nagyjából 82 km-es magasságból leste meg a holdjárót és a leszállóegységet. A képen egy pixel nagyjából 85 centiméternek felel meg.

A NASA űrszondája idén már 10. éve, hogy a Hold feszínét figyeli, az elkészült fotókból korábban egy lenyűgöző videót is készítettek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

A hely, ahol a -80 Celsius-fok már kánikulának számít

Az eddig véltnél hidegebb az éjszaka a Hold távoli oldalán: a Csang'o-4 kínai űrszonda adatai szerint mínusz 190 Celsius-fokra csökken éjjel a hőmérséklet a Hold Földről nem látható oldalán. Ez az első alkalom, hogy kutatók elsőkézből származó adatokat kaptak a Hold éjjeli felszíni hőmérsékletéről.