szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Porig rombolták, rejtélyes csomagokra bukkantak a környékén, terrortámadásra utaló bizonyítékok kerültek elő – ilyen szalagcímekkel futnak a közösségi médiában azok az (ál)hírek, amelyek a Notre-Dame-ban keletkezett tűz kapcsán kezdtek terjedni. És sajnos nagyon sokan meg is osztják őket, óriási lökést adva ezzel a hazugságoknak.

Ahogy az várható, a notre-dame-i tűzvész hírére is lecsaptak az álhírgyárosok, és bár alig két nap telt el a katasztrófa óta, egyre több hazugság jelenik meg a szerencsétlenségről a közösségi médiában. Egy valótlanságra mi magunk is felhívtuk a figyelmet, ám ennél durvább dolgok is terjedni kezdtek azóta.

A BuzzFeed News össze is szedett néhány sületlenségeket, illetve olyan bejegyzést, amelyeket gondolkodás nélkül osztanak tovább az emberek, pedig nagyon nem kellene. De nézzük először a tényeket: a Notre-Dame hétfőn valóban leégett, össze azonban nem dőlt. Egy Twitteren terjedő álhír viszont ennek ellenkezőjét igyekszik elhitetni az emberekkel: olyan fotókkal terjesztik a "cikket", amelyben ugyan francia katedrálisok láthatók, de egyik sem a párizsi Notre-Dame. A mellékelt képeken mindkét építmény elég rossz állapotban van, ami sok internetezőt képes megtéveszteni. 

Az szintén nem igaz, hogy a tűz szándékos gyújtogatás eredménye, az álhírgyárosok viszont előszeretettel készítenek erre utaló bejegyzéseket is. Egy Facebookon feltűnt képernyőkép az érzelmekre próbál hatni: jellemzően arab felhasználók reakcióit vágták benne össze, és az látható rajta, hogy a profilok tulajdonosai a tűzről szóló hírekre a közösségi oldal nevetős arcával reagálnak. Ezt ugyancsak gyanútlanul terjesztik az emberek.

©

A legdurvább azonban mégsem ez, hanem a "CNN" állítólagos beszámolója, amely szerint a tüzet terrorista cselekmény okozta. A "hírt" egy, a CNN nevével és logójával visszaélő csatorna osztogatja, többen azonban arra sem veszik a fáradtságot, hogy legalább a fiók nevét ellenőrizzék. Márpedig abból világosan látszódna, hogy ez a CNN nem az amerikai hírcsatorna oldala.

©

Sajnos most is bebizonyosodott, hogy a közösségi oldalak nem csak a gyors tájékozódásra és az ismerősökkel való kommunikációra alkalmas platformok. A nettó hazugságok döntő többsége is innen jön, és sokan el is hiszik azokat.

Mutatunk azért olyat is, ami nem álhír, hanem nagyon is valóság: egy videojátékot is felhasználhatnak a Notre-Dame újjáépítéséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Több mint százat sikerült megmenteni a Tasmániában partra vetődött delfinek közül

Több mint százat sikerült megmenteni a Tasmániában partra vetődött delfinek közül