szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lehet egyszerű dolguk a kamuhíres oldalak szerzőinek, mikor reggelente a tükörbe néznek. A látogatottság – és így a reklámbevételek – növelése érdekében még a Notre-Dame katedrális katasztrófáját is meglovagolják. Főszerepben: Orbán Viktor.

Szinte a világ minden pontján azonnal címlapokra került hétfőn este a lángoló Notre-Dame, és kedden is tele voltak a hírek a kritikus mértékben megrongálódott katedrálissal. Több város – például Szeged – és jó néhány vállalat – például az Apple – jelezte, hogy beszáll a nagyrészt megsemmisült tetőszerkezet és az épület helyreállításának költségeibe. Erre a vonalra húzta fel írását az a magyar kamuoldalak által a közösségi médiában terjesztett szöveg szerzője, aki a magyar miniszterelnököt is belekeverte a történetbe.

A bejegyzés szerint "országos botrányt váltott ki Orbán Viktor nyilatkozata". A szöveg szerint a 444 megkereste majd megkérdezte a magyar kormányt, hogy ők tervezik-e valamilyen módon támogatni "a leégett Notre-Dame-i Székesegyházat", amire Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy "vannak más, számunkra nagyobb prioritást élvező teendők, mintsem egy olyan országot támogatni, aki nyíltan migránspárti".

A kamuhírből lényegében semmi sem igaz: azt nem tudjuk, hogy a 444 kereste-e a kormány képviselőit, az viszont biztos, hogy Orbán Viktor nem nyilatkozott az oldalnak, így aztán a migránsozós érvet sem mondta.

[Hajmeresztő állevél terjed ismét Orbánról és a nyugdíjakról]

A szöveg igen körmönfontan van megírva, ugyanis ilyen tartalommal sok megosztásra számíthat minden az orbáni politika híveitől és ellenzőitől is. A kamuhír az egyik legnagyobb átverős oldalon cikkünk írásának pillanatáig közel 20 ezer lájkot, megosztást és kommentet kapott. A kamuzós cikk több oldalra is felkerült. Mindegyik nagy látogatottságra számíthat belőle, amely azt jelenti, hogy sokszor is jelennek meg rajtuk reklámok – ebből pedig pénzhet jutnak az oldalak üzemeltetői.

Ha megnézné, melyik oldalak verik át rendszeresen, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok