szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube szeretné elejét venni annak, hogy a platformon keresztül terjedjenek az álhírek.

Alig egy hónap múlva indul a voksolás, amely során az Európai Unió polgárai megválasztják, kiket szeretnének az Európai Parlament padsoraiban látni képviselőjükként. Az eseményre viszont nemcsak a politikusok és a kampánystábok, de idegen országok is készülnek, utóbbiak valamilyen formában szeretnének beavatkozni a választás kimenetelébe. Éppen ezért korábban a Facebook is szigorított – igaz, Zuckerberg nem garantálta a sikert –, ezúttal pedig a YouTube az, ahol léptek a választás tisztasága érdekében.

Az egyik megoldásuk, hogy az oldal címkével látja el a hírvideókat, így mutatva meg, hogy melyek azok a források, amelyeket egy adott kormány finanszíroz, és melyek azok, amelyeket nem. Ez a funkció februárban már az Egyesült Államokban is elindult, az EU-s választáshoz közeledve azonban szükségesnek találta a Google, hogy itt is bevezessék, hogy az uniós állampolgárok is megfelelően tájékozottak legyenek.

Emellett a YouTube mostantól kiemeli a top hírek, vagy a Breaking News szekcióban az olyan hírforrásokat, mint a BBC News vagy a FranceInfo, hogy a felhasználók könnyebben tudjanak hiteles forrásból tájékozódni. Ezek a funkciók az EU-n belül jelenleg többek között az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban elérhetők, de hamarosan további helyeken vezetik majd be őket.

Bár a YouTube lépése kétségtelenül szükséges, nem ez az egyetlen probléma a platformmal. Komoly problémát jelent az is, hogy az ajánlott videók között rendre olyan tartalom jelenik meg, aminek egyébként nem lenne keresnivalója a videómegosztón. Legutóbb épp a fekete lyukról készült fotó esetén láthattunk, mi a probléma, de a Notre-Dame esetében is volt néhány kellemetlen perce a YouTube-nak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Hadházy mentelmi ügye is téma lesz a parlament mai ülésén

Hadházy mentelmi ügye is téma lesz a parlament mai ülésén