szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig 10 év múlva érheti el a Földet az a 340 méter átmérőjú aszteroida, ami alig 33 ezer kilométerre húz el a Föld mellett. Ez nagyjából a Föld–Hold-távolság egytizede.

Miközben a NASA épp azt próbálgatja, mi történik, ha egy aszteroida közelít a Föld felé, a jelek szerint egy aszteroida valóban a Föld felé közelít. Pánikra nincs ok, a számítások szerint el fogja kerülni a bolygónkat, ugyanakkor meglehetősen ijesztő, mennyire közel jár majd hozzánk – alig 10 év múlva.

Amikor a Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium csillagászai 2004-ben felfedezték a 99942 Apophis kódnevű aszteroidát, a számításaikból kiderült, hogy 2,7 százalék az esély rá, hogy eltalálja a Földet. Ezért a Torino-skálán (amely az ilyen objektumokat rangsorolja veszélyességük alapján) 4-es besorolást kapott, ami a legmagasabb fokozata a földközeli égitesteknek. Azóta már kiderült, alacsonyabb besorolást kell kapnia az Apophisnak, a NASA animációja jól mutatja, mennyire jön majd közel hozzánk.

A Föld körüli lila "kör" a Nemzetközi Űrállomás pályáját (és közeléségét) mutatja, míg a kék pontok egy-egy műholdat jelölnek. Ehhez viszonyítva látható, hol halad majd el az objektum.

Marina Brozovic, a NASA a kalifornai Pasadénában található Jet Propulsion laboratóriumának tudósa szerint az, hogy az Apophis 2029-ben ennyire közel kerül majd a Fölhöz, komoly tudományos lehetőséggel bír.

A 340 méter széles aszteroida 2029. április 13-án repül majd el nagyjából 33 ezer kilométerre tőlünk. Csak emlékeztetőül: a Föld–Hold-távolság nagyjából 384 ezer kilométer. Az objektum ráadásul újra visszatér majd a Földhöz, a várakozások szerint valamikor 2036-ban, de hogy akkor mennyire lesz közel, azt egyelőre nem tudni.

A tudósok a méréseknek köszönhetően kizárták, hogy most a bolygónkba csapódjon az Apophis, így most arra koncentrálnak, hogy milyen adatokat lehet majd kinyerni belőle, és hogyan lehet ezeket a méréseket elvégezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Létrával jött száz menekült a kerítéshez, volt, aki a rendőröket provokálta – videó

Létrával jött száz menekült a kerítéshez, volt, aki a rendőröket provokálta – videó

Hónapokig verte a másfél éves nevelt gyermekét egy hajmási férfi

Hónapokig verte a másfél éves nevelt gyermekét egy hajmási férfi

Könnyű testi sértéssel gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét

Könnyű testi sértéssel gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét