szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A "Tölts fel öngyilkosságot!” mondat is szerepel egy új formátumú, vélhetően a napokban szétküldött levélből megnyíló hamis adóbevallós oldalon, amellyel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében próbálkoznak személyes adatok megszerzésével kiberbűnözők – figyelmeztet a Quadron.

Hazánkban a tavalyi évben egyre gyakoribbak váltak a viszonylag jó minőségű, nem bankok nevében történő adathalász kísérletek. Tavaly követtek el ilyen bűncselekményt a Magyar Posta, az E.ON, valamint több telekommunikációs szolgáltató, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében is, a mostani viszont egy újabb próbálkozás.

©

"A csalók tisztában vannak a határidőkkel, hogy Magyarországon az emberek jellemzően az utolsó pillanatban adják fel postára az adóbevallásukat. Ezt a helyzetet próbálja meg kihasználni egy, az eddigiektől eltérő adathalász-kampány" – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a Quadron szakértője. Maga az adathalász levél bár magyar nyelven íródott, eléggé zavaros és magyartalan mondatokat tartalmaz. A kibervédelemmel foglalkozó magyar cég szakembere szerint már az is gyanút kell keltsen, hogy a NAV nem a hirlevel.hu webcímről levelezik az adózókkal. Különösen gyanús a levélben az elköszönés, amely egy nagyon pongyola mondattal végződik:

"Kösz, ne válaszoljon hírlevelünkre".

©

Az adatainkra pályázó oldal egy feltört, francia nyelvű szépségápolási weblapra került fel, és abban a tekintetben jelent újdonságot a korábbiakhoz képest, hogy a szinte már hagyományos bankkártyaadatokon túl egyéb személyes adatokat, például lakcímet is bekérnek üzemeltetői. Sőt, fel kell tölteni a személyazonosító okmányunk, valamint a lakcímkártyánk, és valamilyen közüzemi számlánk képét és a bankszámla-egyenlegünket igazoló dokumentumot is. Valószínűleg nem magyar elkövetőkről van szó, hiszen a szövegben többek között olyan hanyag megfogalmazások olvashatók, mint a már a címben is beharangozott

"Tölts fel öngyilkosságot az azonosító dokumentumának megtartása közben".

A feltöltött okmányokról készült fotókkal és a többi személyes adattal együtt már számos csalást el lehet követni, figyelmeztet Solymos Ákos. Meg lehet próbálkozni hitelfelvétellel, nagy értékű elektronikai eszközök vásárlásával, és természetesen a megadott bankkártyaadatokkal internetes vásárlásokkal és online fizetéssel is.

[Nagyon vigyázzon: ha ilyen SMS-t kap a "NAV"-tól, önt is át akarják verni]

Az elmúlt hetekben annyira megszaporodtak a hasonló e-mailek és sms-ek, hogy a NAV is figyelmeztetést adott ki, melyben jelzi, soha nem kommunikál e-mailben, bankkártyaadatokat pedig semmikor, semmilyen formában nem kér. A hivatal Ügyfélkapun keresztül, illetve postán értesíti az állampolgárokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest