szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha hajtogathatós mobilok már léteznek, miért ne készülhetnének ugyanilyen technológiával számítógépek is? A Lenovo be is mutatott egy elképzelést, s egyben az ipar első ilyen eszközét.

Várható volt, hogy az összehajtható telefonokban debütált kijelzőtechnika idővel más eszközökben, például tabletekben és valamikor laptopoknál is visszaköszönhet. Nos, a valamikor most van: a Lenovo Accelerate nevű éves konferenciáján bemutatkozott az ipar első ilyen fecskéje, amely a ThinkPad X1 családban kezdhet hódításba.

A külsőre táblagépre emlékeztető, a Lenovo szerint azonban teljes értékű laptopot könyvként összehajtva szállíthatja használója. Kijelzője egy 2K-felbontással rendelkező 13,3 colos panel, amelynek méretei 9,6 collra növelhetők, ha a tulajdonosa mindkettőt igénybe szeretné venni. Fizikai billentyűzet nem került bele, a képernyőbe "rejtett" virtuális felülettel lehet rajta gépelni. (Bluetooth révén persze csatlakoztatható hozzá külső eszköz.)

Bár az eseményen egy már működő változattal igyekezett bemutatni a jövő laptopjainak vélt irányvonalát a Lenovo, az újdonság hardveres tulajdonságairól keveset tudni. Azt például igen, hogy Intel processzor dolgozik benne, de sem az órajelét, sem a típusát nem árulták el.

A Windowst futtató masinába két USB-C port került, hangszórók, valamint egy apró kamera. Akkumulátora a Lenovo szerint egy "egész napot" kibír, habár azt szintén nem árulták el, pontosan mire kell gondolni az egész napos használhatóság alatt.

©

A gyártó szerint eszközük érezhető különbséget jelent a mindennapi használatban a laptopoktól eddig megszokott élményhez képest, hiszen a gép egyszerre több mindenre is jó: az ágyban, újságként tartva böngészhetők róla a közösségi média tartalmai, kinyitva pedig akár a konyhában elhelyezett tévéként is hasznosítható.

A Lenovo már jövőre csatába küldené az eszközt, bár hogy mennyibe kerül majd, azt még nem tudni, de biztosan nem lesz olcsó. A Huawei és a Samsung igen borsos árral számol saját eszköze esetében, pedig ne feledjük: azok "csak" mobilok. Az egyikkel viszont már a megjelenés előtt gondok adódtak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási robbanás történt Bejrútban, több ezer sérült

Óriási robbanás történt Bejrútban, több ezer sérült

Ismét kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak

Ismét kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak

Hogyan lett a kereskedelmi háború frontja egy app, ahol kamaszok táncolnak?

Hogyan lett a kereskedelmi háború frontja egy app, ahol kamaszok táncolnak?