szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai légierő egyik repülőgépe a múlt héten ütközött össze egy madárral, ami nem várt eseményt eredményezett.

Az amerikai légügyi hatóság szerint évente nagyjából 14 ezer olyan esemény történik az Egyesült Államok repülőterein, amiben egy madárral ütközik egy repülőgép. Hogy mekkora kárt okoz egy ilyen találkozás, az változó, a legutóbbi ilyne incidens azonban egész biztosan bekerül a legveszélyesebbek közé.

A Gizmodo beszámolója szerint a múlt héten az amerikai légierő egyik A-10C Thunderbolt II típusú harci repülőgépe három bombát dobott floridára, miután összeütközött egy madárral. Szerencsére a három darab, egyenként nagyjából 11,3 kg-os BDU-33-as csupán gyakorlóbomba volt, de így sem volt veszélytelen a helyzet.

©

A repülőgép egy rutin misszió során nagyjából 87 km-re volt a Moody Air Force légibázistól, amikor a gép egy madárral találkozott. Hogy pontosan mekkora volt az állat, nem tudni, az viszont biztos, hogy az ütközés során a kioldó szerkezet útnak indította a BDU-33-asokat. A gyakorlóbombák egyébként a 226,7 kg-os M1a-82-eseket hivatott helyettesíteni.

A légierő számára az igazi problémát most az jelenti, hogy meg kell találni a szerkezeteket. Hogy pontosan hol van, nem tudják, de azt gyanítják, hogy valahol 2 km-re nyugatra a 129-es autópályától, Suwannee Spring közelében. Bár felrobbanni nem tudnak, így is veszélyesek lehetnek, így nem ajánlják, hogy bárki piszkálja őket.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész