szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötödik misszióján van túl az X-37B űrrepülő, amelynek rakománya és küldetése továbbra is titkos. A távolról vezérelhető szerkezetről most is csak annyi tudható, hogy sokáig volt fenn.

Új rekordot döntött az amerikai légierő X-37B jelű kémrepülője, amely 719 napos küldetésével eddigi leghosszabb misszióján van túl – írta a Gizmodo. A Boeing által fejlesztett katonai eszköz 2017 szeptemberében indult útnak, ez volt az ötödik kilövése. A kémrepülő azt megelőzően 718 nap után tért vissza a Földre, a floridai Kennedy Űrközpontban landolt.

Azt ugyanakkor továbbra sem tudni, pontosan mi célt szolgál az egyébként 5 tonnás, 8,9 m hosszú és 2,9 m magas szerkezet. Az amerikai légierő ugyan létrehozott neki egy honlapot, de itt csak általánosságban írnak róla. Említik, hogy a gép különféle technológiák tesztelését segíti, emellett fontos szerepet játszik a tapasztalatok kielemzésében – de ennyi.

A világűr békés felfedezését szorgalmazó Secure World Foundation nevű alapítvány korábban azt találta mondani, hog a légierő hírszerzéssel kapcsolatos eszközöket próbál ki a repülés során. Olvasóinkat is megkérdeztük korábban, szerintük mit csinál odafönn az X-37B. A legtöbben azt válaszolták, hogy az űreszköz kémkedik utánunk, illetve más nemzetek után.

A légierő eddig mindig szűkszavú közleményt adott ki az űrsiklóra emlékeztető, de annál kisebb, pilóta nélkül jármű sikeres küldetései után. Az egyikben például mindössze annyit írtak, hogy "a repülő Föld körüli pályáján kísérleteket hajtott végre". A vad találgatások egyike, hogy az X-37B valójában űrfegyverek tesztelését végzi, illetve a kínai űrlaboratórium után kémkedik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony