szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tett le a kizárólag női asztronautákból álló projektjéről a NASA. Az űrügynökség szerint a 2024-es Artemis-misszió lehet az első ilyen.

Hosszú évek óta téma, hogy a NASA mikor indít útnak olyan küldetést, amelybe kizárólag női asztronautákat válogatnak be. Emlékezetes: az űrügynökség idén márciusban egy női űrsétát tervezett megvalósítani, de azt végül egy banális hiba miatt elhalasztották.

A NASA-t vezető Jim Bridenstine nemrég a Coloradói Egyetemen járt, hogy egy csapat mérnöknek tanuló fiatallal találkozzon, illetve válaszoljon a kérdéseikre. Jött is az első: gondoltak-e már arra a NASA-nál, hogy csak nőket küldjenek egy következő holdra szállásra? Bridenstine készséggel válaszolt, azt mondta, igen, és nem lepődne meg, ha végül össze is jönne egy ilyen küldetés – idézte a vezető szavait a CNet.

Bridenstine szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a 2024-ben startoló Artemis-misszió csak nőkből álljon majd. Az Artemis-misszió amolyan ugrópont a Mars-küldetésben: 50 évvel az Apollo-program befejezése után az amerikai űrkutatási hivatal azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek tovább a vörös bolygóra.

[Nézzen körül a házban, ahol paradicsomot meg uborkát termelnek majd az űrhajósok]

A NASA azt már korábban világossá tette, hogy női asztronauta is a Holdra léphet, de nevet akkor sem említettek. A NASA-nál jelenleg 12 női űrhajós szolgál, mindannyian 40-53 év közöttiek, volt katonai pilóták, orvosok és kutatók, akiket több ezer jelentkező közül válogattak ki az 1990-es évek óta.

Bridenstine korábban arról is beszélt, hogy a közelgő Hold- és a majdani Mars-küldetések során is hangsúlyos szerephez jutnak a női asztronauták, így elképzelhető, hogy az új bolygó meghódítására is egy női űrhajóst választanak majd. A kiválasztás azért is lesz fontos, mert aki repülhet, az minden valószínűség szerint a bolygón marad.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!