szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár egyelőre még csak szabadalom szintjén létezik a Samsung ötlete egy újabb összehajtható telefonra (azaz nincs garancia arra, hogy konkrét termék váljon belőle), a Z formát idéző készülék mindenképp ígéretes.

Kétszer is hajtható, Z formájú eszközt szabadalmaztatott a Samsung Display, megmutatva, nem csupán úgy lehet elképzelni egy összehajtható telefont, mint amilyen a Galaxy Fold.

A holland LetsGoDigital oldal által felfedezett szabadalom alapján a telefonnak lényegében három részből álló kijelzője lenne, és kétszer is össze lehetne hajtani, és akkor lenne olyan, mint egy okostelefon. Az egyik képernyőrész előre, a másik hátrafele hajlana. Széthajtás után sokkal nagyobb lenne a kijelzője, mint egy csupán egyszer hajtható eszközé.

©

A majdani megvalósításnál mindenképp problémát jelenthet egy ilyen eszköz vastagsága (összehajtott állapotban), hiszen a három rész miatt még nehezebb is lenne, azaz kényelmetlen volna zsebben hordani. Cserébe viszont a teljes kihajtáskor egy olyan kijelzőt kap a felhasználó, ami akár egy kisebb notebookénak is megfelelhet. További előnye ennek a megoldásnak, hogy csak egyetlen megjelenítő lenne, szemben a Galaxy Fold két kijelzőjével.

©

A szabadalmi vázlaton nem láthatók gombok és csatlakozások, sőt kamera sem. Ez azonban nem jelent semmit, ugyanis a szabadalmat a Samsung Display, és nem a Samsung Electronics nyújtotta be, azaz a hangsúly a duplán összecsukható kijelzőn van. A fejlesztés során a Samsung Electronics várhatóan helyet fog találni a szükséges alkatrészeknek. Ennek ellenére a tendencia egyértelmű: minél kevesebb fizikai gomb legyen, már csak az esztétika miatt is.

A Samsung Display még 2018 végén nyújtotta be a szabadalmat a KIPO-hoz (Koreai Szellemi Tulajdoni Iroda), május végén hagyták jóvá, és augusztus elején jelent meg a koreai adatbázisban. Azt azonban fogadjuk el, hogy még évekbe telhet, hogy megvalósuljon egy ilyen telefon. Egyelőre még a jóval egyszerűbben hajtogatható eszközökkel is meggyűlik a gyártók baja, legutóbb például a Huawei Mate X megjelenését halasztották el (ismét).

Ha értesülni szeretne a Samsung új telefonjairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Mintha mi sem történt volna? Így futnak neki a fővárosiak a legújabb lezárásnak - videó

Mintha mi sem történt volna? Így futnak neki a fővárosiak a legújabb lezárásnak - videó