szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cambridge Analytica elemzőcég nevével fémjelzett botrány után átfogó vizsgálatot lefolytató Facebook úgy találta, több tízezer külsős alkalmazás gyűjtött jogszerűtlenül adatokat a felhasználókról.

Nem siette el a Facebook a vizsgálatot a tavaly márciusban kirobbant Cambridge Analytica-botrány után. Mint ismert: az elemzőcég tavaly márciusban derült ki, hogy a közösségi oldal több millió regisztráltjának adatait szerezte meg, és használta az engedélyük nélkül. A közösségi oldal üzemeltetői azóta vizsgálják a Facebook-hozzáféréssel rendelkező programok adatvédelmi megfelelőségét, és úgy tűnik, most értek a sor végére.

A vállalat közleménye szerint több millió alkalmazást kutattak át, és – négyszáz fejlesztőhöz köthető – több tízezer esetében találtak adatvédelmi problémát. Az érintett appok egy része például úgy tette elérhetővé a felhasználók adatait, hogy nem védte személyazonosságukat. Némely alkalmazás már régóta inaktív volt – arról nem közölt pontos számot a Facebook, hogy mennyi volt az aktív, veszélyt jelentő appok száma.

Hogy a Facebook adatkezelése még mindig nem az igazi, arról tanúskodik, hogy nemrég 419 millió Facebook-felhasználó telefonszáma landolt az interneten.

A közösségi oldal laza adatvédelmi gyakorlata miatt nemrég hívtuk fel rá a figyelmet: most lett csak igazán fontos, hogy átgondolja, törli-e magát a Facebookról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!