szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Kapásból a régi csokireklám jutott eszünkbe az új almás készülékről, amely első blikkre talán nem túl vonzó jelenség, belső értékei azonban gyorsan feledtetik a dizájnerek (véleményes) tévedéseit. A borsos árat viszont nem igazán.

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy az Apple időnként újratanultatja velünk okostelefonjainak elnevezési logikáját. Már éppen kezdtük megszokni az iPhone 8-ast követő X, majd az Xs Max, Xs és XR típusjelzéseket, erre most itt a mobilok új generációja, amelynek termékei ismét új szisztéma szerint kaptak neveket.

Mostantól az iPhone 11 az amerikai gyártó legolcsóbb darabja, úgymond "népmobilja", mely egyedüliként OLED helyett LCD kijelzőt és csak dupla hátsó kamerát vonultat fel. A "mindent bele" kategóriás új készülékek pedig iPhone 11 Pro névre hallgatnak. A legnagyobb kijelzős és legnagyobb akkumulátoros modell az iPhone 11 Pro Max, jelen tesztünk alanya.

Kihívásokkal küszködik

A szépség megítélése meglehetősen szubjektív dolog, így egy telefonról is nehéz kijelenteni, hogy gyönyörű, szép, hááát, vagy ronda. Az iPhone 11 Pro Maxet azonban bárkinek mutattuk, szinte mindenki nemtetszését fejezte ki a dizájn láttán, még a környékünkön fellelhető legelvakuktabb iPhone-rajongók is. Szép, ami szép, de ez az új iPhone valahogy nem az. Hogy politikailag abszolút korrektek maradjunk, úgy fogalmazunk, hogy szépség terén komoly kihívásokkal küszködik.

©

Az előlapot egy méretes kijelző uralja, amivel nem is lenne baj, de mintha ugyanezt a külsőt látnánk 2017, vagyis az iPhone X bemutatása óta. A kijelző felső részébe belógó sziget, a notch már akkor sem vett le mindenkit a lábáról, és 2019-ben ez hatványozottan igaz. Egy, a világ – kis túlzással élve – összes pénzén ülő technológiai cégtől azt várnánk, hogy ennél mindenképpen elegánsabb módon oldja meg a frontkamera és a beszédhangszóró elhelyezését.

A képernyő egyébként továbbra is teljesen sík, ami talán nem mutat olyan jól, mint egyes riválisok oldalt lefelé ívelt panele, viszont legalább kizárja a véletlen érintések veszélyét. Azért viszont kár, hogy a kávák mindenhol vastagok.

Kicsit olyan, mintha a dizájnereknél 2017-ben megállt volna az idő.

Még csak most fordítunk a készüléken, és kerül terítékre a gyorsan mémmé vált hármas kameraszett, melyről tovább inkább nem is elmélkednénk. A 226 grammra növekedett tömeg miatt sem jár piros pont, azért viszont igen, hogy a matt hátlap nem csúszik és az átlagnál nehezebben piszkolódik. És azért is kijár a dicséret, hogy a hátlapon a méretes harapott almás logón kívül mostantól már csak egy "CE" felirat és egy kis kuka jelzés látható.

©

Kezelőszervek, gyönyörű kijelző

Bal oldalon található a szokásos billenőkapcsoló és a hangerőállító gombpár, az ellentétes oldal pedig a bekapcsoló/Siri gomb, illetve a szimpla SIM-es kipattintható tálca felségterülete. A felső él csupasz, alul hangszórólyukak és egy jó öreg Lightning-csatlakozós aljzat kapott helyet. Utóbbit igazán illett volna már USB Type-C-re cserélni akkor, amikor az új iPadeken, sőt már az új töltőfejeken is ilyen port található. 3,5 milliméteres dugalj és jack adapter nem jár a pénzünkért, Lighting-csatlakozós EarPods füles viszont igen.

A kijelző felbontása és mérete nem változott tavaly óta. A méretét tekintve nem annyira a Note10+-szal, hanem sokkal inkább az S10+-szal versengő iPhone 11 Pro Max kijelzője ettől függetlenül komoly fejlődésen ment keresztül. Egyrészt kontrasztosabb lett a képe, másrészt nőtt a fényereje. Ezek közül elsősorban az utóbbit lehet tetten érni, értelemszerűen szikrázó napsütésben. A nagy rivális Samsung legfrissebb csúcskészüléke, a Note10+ sem vall szégyent napfényben, de az új nagy iPhone képét egy fokkal még jobban lehet látni. És akkor a hatalmas betekintési szögekről még nem is beszéltünk.

Balra az iPhone 11 Pro Max, jobbra a Samsung Galaxy Note10+
©

Az Apple-nél még 2015-ben debütált, nyomáserősséget érzékelő 3D Touch technológia kikopott az új iPhone-ból, ezért a kevesek által használt feature-ért viszont vélhetően nem sokan ejtenek majd könnyeket. Inkább örülnek annak, hogy a helypazarló funkció kihagyásával nagyobb aksi kerülhetett a fedélzetre.

Szoftver, hardver

Tesztünk írásakor az iOS 13.1.2 a legfrissebb elérhető végleges szoftver. A számos kisebb-nagyobb fejlesztést felvonultató 13-as verzió egyik legfontosabb újdonsága a rendszerszintű sötét téma. Ennek az Android-fronton már jó ideje terjedő megoldásnak köszönhetően az OLED-kijelzős, vagyis háttérvilágítás nélküli készülékeken jól érzékelhető fogyasztáscsökkenés érhető el.

Ha ehhez hozzávesszük az Xs Maxben lévőnél 25 százalékkal nagyobb, közel 4000 mAh kapacitású akkumulátort és a korábbinál hatékonyabb működésű chipsetet, akkor tulajdonképpen már meg sem lepődünk a kiváló üzemidőn. Átlagos használat mellett 1,5 napos használati időre lehet számítani, óvatos duhajként pedig akár a 2 nap is benne lehet a pakliban.

©

Ráadásul nemcsak ritkán kell tölteni a készüléket, hanem mostantól végre gyorsabban is megtehetjük mindezt. A gyári csomagban lévő, arcpirítóan lassú 5 W-os töltőfejet idén végre 18 W-osra cserélték, aminek köszönhetően a 0-50 százalékos töltés 30 perc alatt, a 0-100 százalékos töltés pedig 120 perc alatt letudható. Nagy előrelépés ez a gyártónál, ne feledjük azonban, hogy az iparágban ma már nem ritkák az ennél kétszer gyorsabb töltők, és az új iPhone 10 W-os vezeték nélküli tölthetősége sem mondható túl gyorsnak. Az AirPods füles vezeték nélküli töltésére sem képes a mobil.

Az elődben lévő A12-es chip is szupergyors volt és az új A13 még gyorsabb lett. Felesleges ragozni, jelenleg nincs gyorsabb okostelefon az iPhone 11-nél, ami persze annak is a köszönhető, hogy az androidos táborral ellentétben a fejlesztőknek nem kell megannyi különböző hardverre és szoftverre optimalizálniuk. Míg a droidos csúcskészülékek ma már 8-12 GB RAM-mal dübörögnek, az új iPhone-ok továbbra is beérik szerény 4 GB-tal.

©

A 64, 256 és 512 GB belső memóriás változatok közül a 64-es modelleket ajánlott nagy ívben elkerülni, mert már alaphelyzetben alig 48 GB a szabad tárhelyük, ami aztán, a 500-900 megabájtos játékok és nagyfelbontású képek-videók korában nagyon gyorsan megtelik. Kijelenthetjük, hogy 2019-ben egy ilyen drága és nagy tudású telefont nem illett volna 256 GB-nál kevesebb flashmemóriával piacra dobni. MicroSD-bővíthetőség pedig nem volt, nincs és vélhetően nem is lesz.

5G opcionálisan sincs, a 4G maximum 1 Gbit/s-mal hasít, a wifi már 6-os szabványú, a Bluetooth 5.0-ás és az NFC még mindig (Apple Pay-re) korlátozott tudású. A sztereó hangszóró remekül szól, a vízállóságon tovább javítottak, így elvileg akár már 4 méter mélységbe is lemerülhetünk a telefonnal.

Kamera

Az iPhone 11 Pro Max és a Samsung Galaxy Note10+ kamerái
©

A hátoldali főkamera 12 megapixeles felbontása és f1,8-as fényereje nem változott, a hasonló felbontású zoomkamera fényereje viszont f2,4-ről 2-re javult. Az igazán nagy újdonságot a harmadik, nagylátószögű 12 megapixeles kamera jelenti, amely ugyan nem autofókuszos, de teljesen új perspektívát nyit meg az iPhone-osok számára. Ugyancsak újdonság az éjszakai mód, mely 1-3 másodperces exponálással készít minden korábbinál több képi információt tartalmazó esti felvételeket. Ez persze csak az almás táborban számít újdonságnak, mint ahogy a nagylátószög megjelenése is. Azért pedig már kifejezetten kritizálhatjuk az Apple-t, hogy a zoomátfogást nem növelte 3-5x-ösre.

Sok mindenért kárpótol azonban a kiváló képminőség, a valóságoshoz nagyon hasonló színvilág és az a tény, hogy a három kamera között milyen finom az átmenet, és hogy a három modul milyen jól együtt képes dolgozni. És akkor a még jobb képminőséggel kecsegtető, egy szoftverfrissítéssel hamarosan megérkező Deep Fusion technológiát még ki sem tudtuk próbálni.

©

Tesztjeink és rögtönzött, nem reprezentatív felmérésünk szerint nappali körülmények mellett az új iPhone színhelyesebb és kevésbé HDR-hatású felvételei nagyobb tetszést aratnak, mint a Note10+ fotói.

©
©

Az éjszakai felvételek terén viszont a dél-koreai versenyző megvillogtatja az f1,5-ös fényerő előnyeit, az alacsonyabb fényérzékenység miatt alacsonyabb a képzaj.

©
©

A vaku erősebb lett, a portrémód szebb végeredményt produkál, és a Smart HDR funkciós 4K felbontású és 60 fps sebességű videófelvevő is remek társunk. Kár, hogy 960 fps-es szuperlassítást továbbra sem kapunk, és szinte érthetetlen, hogy egyes kamerabeállítások eléréséhez miért kell belépni a készülék beállítási menüjébe.

A frontkamera felbontása 7-ről 12 megapixelre nőtt, de ennél talán fontosabb, hogy akár ezzel a kamerával is készíthetünk 60 fps-es 4K videókat. A slofienak (amolyan lassított videós szelfi) nem sok értelmét látjuk. A szintén az elülső kamerával működtetett Face ID arcazonosítás még gyorsabb lett, a gyakorlatban ezt a különbséget már nem igazán éreztük.

©

Drágaságom

440 ezer forint. Ennél olcsóbban hivatalosan ma nem lehet megúszni egy iPhone 11 Pro Maxet. Az ezért a pénzért kapott 64 GB-os változattal viszont nehezen tudnánk elképzelni az életet, vagyis inkább a 256 GB-os, így viszont már kereken 500 ezer forintos változatot ajánljuk. A power usereknek pedig marad a non-plus-ultra 512 GB-os modell és annak 578 ezer forintos ára.

Összehasonlításképp, a 128 GB-os Galaxy S10+ 280 ezer forintba, a 256 GB-os Note10+ pedig 380 ezer forintba kerül. A legdurvább Samsung csúcsmobil, az 512 GB-os Note10+ listaára 415 ezer forint.

Jól látható, hogy az Apple nemcsak magát az alapkészüléket adja drágán, hanem a több memóriáért is igen borsos felárat számít fel. Míg a Note10+ esetében 137 forintba kerül 1 GB-nyi extra memória, az Apple ugyanezért mintegy 312 forintot kér el.

©

Konklúzió

+ : általánosan kiváló minőség, fürge működés, gyönyörű kijelző, továbbfejlesztett kamera, végre gyorsabb gyári töltő, hosszú üzemidő.

: nagy tömeg, ódivatú notch, Lightning-csatlakozó, kevés a 64 GB flash, nincs bővítési lehetőség, nincs szuperlassított videófelvevő, drága.

Az iPhone-ok sokáig jobban néztek ki, mint amilyen okosak-ügyesek voltak, elég csak belegondolni abba, hogy kamerafronton ezek a telefonok honnan jöttek fel a jelenlegi szintre. Most azonban fordulni látszik a kocka, a legújabb iPhone 11 Pro Max sokkal többet és jobban tud, mint azt a visszafogottan jól sikerült külseje kapcsán sejtenénk.

És igen, az iPhone 11 Pro Max a valaha készült legjobb iPhone, de persze komoly baj lenne az Apple-nél, ha ez nem így lenne. A sebesség elsőosztályú, a kijelző fényereje egészen elképesztő, a kamera kiegyensúlyozottan jól teljesít, és még hosszan sorolhatnánk.

De egy ennyire drága státuszszimbolum gyártójától talán jogosan várnánk el a notch innovatív száműzését, és azt, hogy kameránál ne csak kövesse az aktuális trendeket. A töltés felgyorsítása kapcsán nem nyitunk pezsgőt, ez volt az abszolút minimum, amit e téren meg kellett lépni. És erősen bízunk abban, hogy a memóriamizériát 2020-ra sikerül majd orvosolni.

(És hogy mi lett a címben említett "ronda, de finom” csokival? Nálunk már több mint 10 éve nem kapható a Chokito, de egyes országokban továbbra is forgalmazzák.)

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megújul a Michelisz-féle izgalmas Hyundai i30 N

Megújul a Michelisz-féle izgalmas Hyundai i30 N

Mexikó már nem is akarja kommentálni Trump legújabb bírálatát

Mexikó már nem is akarja kommentálni Trump legújabb bírálatát

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?