szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisebb-nagyobb mértékben látássérülteket segíti az új Chrome-funkció, amely "megmutatja" milyen kép látható a weboldalon.

Az internetezés sokak számára egy egyszerű és magától értetődő cselekvés, a látássérültek számára azonban igazi kihívást jelent. Az internetes tartalom legnagyobb – egyre nagyobb – része vizuális (kép vagy videó), és hacsak a feltöltők nem címkézik fel azokat rendesen, a látássérült emberek sem fogják tudni, hogy mi került eléjük.

Ennek a dolognak két megoldása lehet: vagy visszamenőlegesen minden tartalmat felcímkéznek a készítők, vagy segítségül kell hívni a mesterséges intelligenciát. Mivel előbbi nem túl életszerű, a Google az utóbbi mellett tette le a voksát.

[Új funkció jön a Chrome-ba, képes lesz megmondani, ha veszélybe került a jelszava]

A keresőóriás bejelentette, hogy a jövőben a gépi tanulás felismeri és szöveges leírást ad majd a weboldalakon található képekhez, hogy a látássérültek is információt kapjanak róla. Az új funkció a Google Chrome böngészőjébe kerül be, és ugyanazon a technológián alapszik, mint amivel a felhasználók tudnak kulcsszavak alapján képeket keresni.

Laura Allen, a Chrome akadálymentesítésért felelős csapatának vezetője szerint jelenleg több millió olyan kép található az interneten, aminek nincs leírása. Allen szerint amikor egy látássérült a kiegészítő megoldásokkal próbál navigálni az oldalon, és egy felcímkézetlen képet talál, akkor vagy annyit mondd be a gép, hogy "kép", de az is előfordul, hogy a végtelenül hosszú, karakterekből álló fájlnevet olvassa fel az illetőnek a program – ami, valljuk be, nem túl hasznos.

[Több hasznos új funkció jön a Chrome-ba, mutatjuk őket]

A példa szerint az adott képnél azt mondja majd a funkció, hogy

Appears to be fruits and vegetables at the market.

ami lényegében annyit tesz, hogy

Látszólag gyümölcs és zöldség a piacon.

Itt a látszólag szó nagyon fontos, ugyanis ez jelzi majd a felhasználónak, hogy nem egy felcímkézett képpel van dolga, hanem a mesterséges intelligencia "találgatásával". A fejlesztés csak a képernyőolvasóval rendelkező felhasználók számára lesz elérhető, amit a Chrome beállításai között kell majd engedélyezni.

Ha máskor is tudni szeretne a Chrome új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot

Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének