szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár sok böngésző már nem támogatja, akadnak még Flash-tartalmakat használó weboldalak, amelyek a keresésben feljöhetnek. A Google úgy döntött, ideje kiirtani őket.

Még a keresési eredmények közül is száműzi a mára elavult technológiát, a Flasht támogató weboldalakat a Google – jelentette be hivatalos blogjában a keresőcég. A Flasht sok böngésző már most sem használja (az új Chrome és Firefox maguktól letiltják), de a keresésben még előjönnek olyan tartalmak, melyek ezen a megoldáson alapszanak.

A Flash új élményeket hozott a felhasználók számára, és sok évvel korábban a web fejlődésének építőköveként hivatkoztak rá. Számos lap animációját ezzel a technológiával készítették a fejlesztők, de az eszközt böngészős játékokhoz is felhasználták. Mára azonban nagyon eljárt felette az idő, és rengeteg cég visszavonta a Flash támogatását.

Az Adobe 2017-ben jelentette be, hogy 2020-ban végleg nyugdíjazza a Flash plugint, a munkában pedig az Apple, a Google, a Facebook, a Microsoft és a Mozilla szakembereire is számít a vállalat. Ez azt jelenti, hogy 2020-tól sem frissítéseket nem adnak majd ki, sem a korábbi verziókat nem lehet majd elérni a Flashez.

A Google a mostani változtatással lényegében az utolsó szöget üti be a technológia majdnem kész koporsójába: a kereső egyszerűen nem fogja listázni azokat az oldalakat, melyeknél Flash-tartalmat érzékel a háttérben. Hogy szám szerint hány ilyen weboldal lehet, azt nehéz megítélni, de a Venturebeat egy cikke szerint a napjainkban működő honlapok mintegy 5 százaléka használ még valamilyen Flash-tartalmat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!