szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínűleg a Tauridák meteorrajjal érkezett az az objektum, amely Missouri államban világította be az eget.

Jókora villanással érkezett és égett el a légkörben egy meteor az esti órákban az amerikai St. Louisban hétfőn - írta a BGR, amely szerint a jelenségnek többen is szemtanúi voltak. Néhány lakos arról számolt be, hogy a meteor olyan fényes volt, hogy bevilágította az eget.

Az éjjeli fényparádét egy úgynevezett tűzlabda okozta, amit az EarthCam kamerái is rögzítettek, kimondottan jó pozícióból. A szakértők úgy vélik, biztosan meteort látni a felvételen.

A megerősítés azért szükséges, mert nemcsak hullócsillagok képesek ilyen villanást okozni, hanem az űrből visszahulló műholdarabok, vagyis az űrszemét is.

Többen úgy vélik, hogy a St. Louisban látott tűzlabda a Tauridákhoz kapcsolódhat, a meteorraj ugyanis pont ilyenkor, október végétől november közepéig figyelhető meg. A tűzgolyók jellemzője, hogy a törmelék csak nagyon ritkán éri el a talajt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Tudósok megfejtették, mi történt az élővilággal a nagy meteoritbecsapódás után

Gyors volt az élővilág regenerációja a 66 millió évvel ezelőtti meteoritbecsapódás után egy coloradói leletegyüttes tanúsága szerint. A leletek megmutatják, hogyan nőttek egyre nagyobbra az emlősök és alakultak át a növények a dinoszauruszokat kipusztító katasztrófa után. A több ezer egyed maradványát tartalmazó lelet lehetővé teszi több mint egymillió év evolúciós történetének tanulmányozását.

Emelkedhet a húsok ára

Emelkedhet a húsok ára

Varga Judit: A Parlament elé kerülhet a civiltörvény módosítása

Varga Judit: A Parlament elé kerülhet a civiltörvény módosítása

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé