szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A world wide web atyja, Tim Berners-Lee régóta nyomon követi az internet fejlődését, amely mára szerinte nagyon rossz irányt vett. A szakember kidolgozott egy koncepciót, hogyan lehetne azt újra biztonságossá tenni.

Tim Berners-Lee hosszú ideje hangoztatja már, hogy az internet egy veszélyes hellyé vált, és nem úgy működik, ahogyan szerinte kellene. A kijelentést bárkitől nem tudnánk komolyan venni, azonban a világháló atyjaként ismert brit szakember nem akárki, így a szavait nem lehet figyelmen kívül hagyni. Berners-Lee ráadásul nem csak beszél, tenni is szeretne, hogy a net ismét biztonságos közeg legyen.

Az élő legenda már tavaly novemberben is egy átfogó új tervről beszélt, amely alapján ismét "normális" mederbe lehetne terelni a folyamatokat. A Contract for the Web elnevezésű projekt a kormányokat is sürgeti, hogy biztosítsák a hálózathoz való szabad és korlátlan hozzáférést, miközben csökkentik az álhírek és a gyűlöletbeszéd terjedését. A program a The Guardian cikke szerint mostanra összeállt.

Berners-Lee 2009-ben megalapított World Wide Web Alapítványa hétfőn közzétette a terv fontosabb pontjait, amely három csoportnak, a kormányoknak, a cégeknek és az állampolgároknak ad "feladatot". Nem határidős dolgokról van szó, sokkal inkább egy szabályrendszer követéséről, amely megálljt parancsol a politikai manipulációnak, a hamis hírek terjedésének és a folyamatos adatgyűjtésnek.

Berners-Lee szerint muszáj betartanunk ezeket a pontokat, különben egy digitális disztópiába kerülünk.

A projekttel számos technológia céget (összesen egyébként több mint 150 szervezetet), köztük a Facebookot és a Google-t is sikerült megnyernie a szakembernek. A világháló atyja szerint fontos, hogy ők is az asztalnál legyenek, amikor a net jövőjéről beszélünk. "Együtt kell cselekedjünk és nem holnap, hanem most" – írta Berners-Lee.

A szabályok követése mellett Berners-Lee és csapata azt is előírta a támogatóknak, hogy dolgozzanak ki új stratégiákat, amelyek az internet védelmét szolgálják. Ezeket nem csupán el kell készíteniük, hanem – mintha házi feladat lenne ؘ– be is kell mutatniuk. "Radikális változtatásra van szükség, és mindenkinek cselekednie kell, aki hatalommal bír a jövő felett" – mondta a The New York Timesban megjelent nyilatkozata szerint Tim Berners-Lee.

A Facebookot és a Google-t legutóbb az Amnesty International, a világ egyik legismertebb emberi jogi szervezete, valamint Sacha Baron Cohen színész-humorista is kritizálta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!