szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb tétellel gazdagodott a másnaposság ellen bevethető szerek listája: indiai kutatók találták meg azokat az italokat és ételeket, amelyek hamar enyhülést hozhatnak.

Szédülés, hányinger, lüktető fejfájás, fáradtság – ezek többek között a másnaposság sokak által jól ismert, igen kellemetlen tünetei. Nem véletlen, hogy számtalan „bevált” gyógymódot ajánlgatnak rá: zsíros ételek fogyasztása, bögrényi kávé, további alkohol (kutyaharapást szőrivel) stb.

A mumbai-i Vegyészeti Technológiai Intézet kutatói viszont elvetik ezeket, és egészen másféle diétát javasolnak – írja a DailyMail. Szerintük a kókuszvízből, körtéből és lime-ból készített ital fokozhatja két olyan enzim aktivitását, amelyek az alkohol lebontásáért felelősek. Az optimális hatás elérése érdekében még sajt, uborka és paradicsom fogyasztását is ajánlják az ital mellé. A kávé ivása szerintük kifejezetten rossz ötlet, ugyanis meghosszabbíthatja az alkohol lebomlásának idejét. A zöld tea viszont segíthet, igaz, csak csekély mértékben.

Amikor etanol (alkohol) kerül a testbe, az acetaldehiddé alakul – magyarázzák a kutatók. E vegyület felhalmozódása okozza a másnaposságot, ami addig tart, amíg az acetaldehid le nem bomlik. Kétféle enzim játszik szerepet az acetaldehid lebontásában, de ezek nem mindig elég fürgék. Az indiai kutatók azt vizsgálták, hogyan hatnak különféle élelmiszerek ezekre az enzimekre.

Kipróbáltak gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, fűszereket, tejtermékeket, és persze a kávét is. Végül a körte, a lime, a kókuszvíz, a sajt, a paradicsom és az uborka bizonyult befutónak. Azért mindezt nem lehet összekeverni, ezért a kutatók megpróbáltak reálisabb „gyógymódot” választani. Úgy döntöttek, hogy az a legjobb, ha ital készül az első három összetevőből (65% körte, 25% lime és 10% kókuszvíz), és ez a mix működött is: 23 százalékkal, illetve 70 százalékkal növelte az említett enzimek aktivitását, azaz felgyorsította a másnaposság lecsengését. Az ital mellé pedig sajt, uborka és paradicsom majszolását javasolják.

Current Research in Food Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői is említették, hogy az antioxidánsokban gazdag ételek is gyógyíthatják a másnaposságot, azonban egyelőre nincs tudományos bizonyíték ennek alátámasztására. Érdekességként említik, hogy például a citromnak jelentős hatása van az egyik enzim aktivitására, eközben azonban lelassítja a másikat. A narancsnál éppen fordított a helyzet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!