szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai szankciók miatt a nyugati világban nehéz helyzetbe került Huawei neve nem túl szép kontextusban kerül elő mostanában Kínában. Egy volt alkalmazott állítja, a végkielégítés kifizetése helyett először börtönbe küldték.

Újabb botránnyal kénytelen szembenézni a kínai telekommunikációs óriás, a Huawei – jelentette a CNN. Egy volt alkalmazottja állítja: börtönbe zárták, amiért végkielégítést követelt a vállalattól, ahol korábban 13 évig dolgozott.

Az interneten elterjedt bírósági iratok szerint a 35 éves Li Hongyuan ügye azzal indult, hogy a férfit zsarolás vádja miatt letartóztatták. A dolgozót Sencsenben vették őrizetbe, még tavaly decemberben. Összesen 8 hónapig tartották fogva, januártól augusztusig, ám később – bizonyítékok hiánya miatt – szabadon engedték. A nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint Lit a Huawei azzal gyanúsította, hogy megzsarolta a céget. A férfi szerint azonban másról volt szó: a kilépés után nem kapott végkielégítést, pedig a pénzre szerinte jogosult lett volna.

Li számlájára később mégis megérkezett az összeg, amit a Huawei egyik titkárának személyes bankszámlájáról utalták át. A fizettség 300 000 jüan, kb. 43 000 ezer dollár volt, a közleményben pedig az is szerepelt, hogy a juttatás a felmondásból adódó kompenzáció.

A férfi ennek ellenére 251 napot töltött börtönben.

A kínai közösségi médiában, a Weibón sokan foglalkoznak a témával, de az ügy a Twitterre is eljutott. Többek szerint érthetetlen, hogy a kínai állami befolyás alatt lévő cég miért bünteti a jogaikért küzdő alkalmazottakat.

A kínos ügy éppen akkor történt, amikor a Huaweinek legalább hazai pályán szüksége lenne a népszerűségre, melyet a nyugati világban egyre nehezebben kaphat meg. Míg ugyanis a nyugati világban az amerikai embargók miatt lehetetlenné vált, hogy új androidos telefonokat dobjanak piacra, Kínában megjelent például az aktuális csúcsmodell, a Mate 30 Pro is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!