szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pályán a SMOG-P és az ATL-1.

Pénteken reggel elindult Új-Zélandról a Rocket Lab amerikai cég magánrakétája, amelynek fedélzetén ott volt két magyar fejlesztésű miniműhold is.

A SMOG-P és az ATL-1 380 kilométeres magasságú pályán fog keringeni.

A Budapesti Műszaki Egyetemen fejlesztett SMOG-P 5x5x5 centiméteres élhosszúságú kocka. Feladata az űrbe kijutó elektroszmog vizsgálata lesz.

Az ATL-1 fejlesztésében részt vett a BME csapata, de a berendezés magáncélú, egy speciális szigetelőanyagot tesztel az űrben.

 

©

Az első magyar zsebműhold a Masat-1 volt, amelyet ugyancsak a BME diákjai és oktatói építettek. A Masat-1-et 2012-ben állították pályára, ezt követően 1062 napon át működött.

A SMOG-P után 2020-ra tervezik utóda, a SMOG-1 fellövését, amely szintén elektroszmog-kutatást fog végezni.

Szíjjártó Péter külügyminiszter minapi bejelentése szerint Magyarország öt éven belül embert is szeretne küldeni a világűrbe. Ennek a nagy tervnek fontos szakasza a magyar műholdprogram fejlesztése.

A magyar űrprogramról itt olvashat bőségesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!