szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma már szinte minden terméken megtalálható a vonalkód, amelynek kifejlesztésében a most elhunyt George Laurer is közreműködött.

94 éves korában elhunyt George Laurer amerikai mérnök, aki sokat segített a vonalkód rendszerének elkészítésében – írta a BBC. Laurer a vonalakból és számokból álló kódrendszer beolvasását végző szkennert is segített kidolgozni, amely talán fontosabb volt, mint maga a vonalkód.

Az Európában használt kereskedelmi forgalomba kerülő vonalkód szabványa a GS-1 kódolás. Az első három számjegy az országjel (Magyarországé: 599), a következő 2-7 számjegy a forgalmazót vagy gyártó céget azonosítja, a fennmaradó számjegyek pedig magát a terméket és kiszerelését. A 13. számjegy ellenőrző karakter.

Az első vonalkód 1952-ben jelent meg, az azonban még nem úgy nézett ki, mint a mostaniak. A kiskeresedelmi forgalomba se azonnal kerültek be, a rendszer szabadalmaztatása után még 22 évet kellett erre várni. Az első termék, amelyet vonalkódról olvastak be, egy Wrigley’s Juice Fruit rágógumi volt. Ezt az amerikai Troy kisvárosban húzták be.

©

A vonalkód használatát itthon a Skála Budapest Nagyáruház vezette be elsőként, 1984-ben, majd az 1990-es évek óta az egész országban elterjedt. Az IBCS Hungary szerint jelenleg naponta 5 milliárd csippenés jelzi szerte a világban, ha a kiskereskedelmi forgalomban valahol azonosítanak egy vonalkódot. A rendszer érdekessége, hogy nem a fekete vonalak a lényegesek, a fehérek számítanak: ezekről verődik vissza a leolvasó által kibocsátott impulzus, ezt látja tehát a gép – olvasható a Wikipédián.

Egy általános vonalkód különféle zónákból áll. Az első az úgynevezett nyugalmi zóna, ezt követi a start karakter, egy vagy több adatkarakter, aztán egy vagy több ellenőrző karakter, majd a stop karakter, és végül a hátsó nyugalmi zóna. A vonalkódok lehetnek fix hosszúságúak vagy tetszőleges hosszúak is – írja a leltarozunk.hu.

A vonalkód ötlete egy egykori IBM-alkalmazott, Noeman Woodland fejéből pattant ki. Már az 1950-es években kitalálta, hogyan működhetne a rendszer, ám egyedül nem tudta megvalósítani, Laurer segítségére is szüksége volt hozzá. A koncepció alapvetően kényelmi szempontból született: a '70-es években egyre nehezebbé vált, hogy a bolti termékeket egyedi árazonosítóval lássák el. A megoldást a vonalkód jelentette.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

60 mp alatt hat fiziológiai paramétert mutat meg egy új kütyü

60 mp alatt hat fiziológiai paramétert mutat meg egy új kütyü