szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iFixit szétszedte az Apple nyár közepén bemutatott Mac Próját, hogy kiderüljön, mennyire lesz vele nehéz dolguk a szerelőknek.

Nem túlzás azt állítani, hogy az Apple termékei híresen drágák, ugyanakkor nemcsak azért, mert sokba kerülnek a vásárláskor. A cég eszközeit ugyanis a felépítésük miatt javítani sem mindig egyszerű, így egy esetleges meghibásodás esetén komoly összeget hagyhatunk ott a szervizben is.

És akkor most gondoljunk bele: ha egy néhány százezer forintos iPhone esetében magas lehet a javítás költsége, akkor mi lehet akkor, ha a nemrég bemutatott Mac Pro megy tönkre? Az Apple asztali számítógépéért – ha a maximális felszereltséggel kérjük – egy lakás árát kéri el a cupertinói cég, így sejthető, hogy a javítása sem lesz egyszerű.

Nos, ez az a pont, ahol az Apple rácáfol az eddigi tapasztalatokra, kiderült ugyanis, hogy a Mac Pro

meglepően könnyen szervizelhető.

Az iFixit fogta, és szétszedte a számítógépet, és kiderült, valójában könnyen kiszerelhetők az alkatrészek. Az Apple olyannyira segíteni szeretne ebben, hogy a különböző hardverelemekre még utasításokat is írtak, hogy mit hogyan kell csavarozni.

©

A ház burkolata nagyon könnyen eltávolítható, az SSD-k modulárisak, igaz, kapcsolódnak a T2-chiphez. Ez az adatvédelem szempontjából szuper hír, cserélgetni viszont saját magunk nem fogjuk tudni. Egy szaki viszont minden különösebb gond nélkül meg tudja tenni.

©
©

Az iFixit összesen 16 lépésből szedte szét a gépet, és a végén

9 pontot adott a javíthatóságra a megszerezhető 10-ből.

Persze az ember alapvetően számít arra, hogy egy profiknak épített gép – amit bővítésre is terveztek – könnyen szervizelhető, ilyen egyszerűségre viszont valószínűleg csak kevesen számítottak volna.

Az iFixit mintegy ráadásként azért megpróbált sajtot reszelni a gép burkolatán. Spoiler alert: nem sikerült.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát