szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook szeretné, ha a jövőben a saját eszközein a saját operációs rendszere futna a Google Androidja helyett.

Talán kevesek emlékeznek rá, de a Facebooknak 2013-ban volt egy érdekes próbálkozása. A cég elkészítette a Facebook Home-ot, amiről a bemutató előtt egy darabig azt pletykálták, hogy a mobilokra való operációs rendszer lesz, végül azonban kiderült, csak egy arra ráhúzható felhasználói felületről beszélhetünk. Ezzel együtt nem lett egy sikertörténet a projekt, a bemutató után alig másfél hónappal már meg is bukott az egész.

Azóta ilyen irányú fejlesztésekről ugyan nem lehetett hallani, a világ viszont nagyot fordult a Facebookkal az azóta eltelt évek során. Megjelent a virtuális valóságot kínáló szemüveg, az Oculus, és elkészült a Facebook Portal is, így a cégnek egyre esedékesebbé válik, hogy tényleg készítsen egy saját operációs rendszert, ahelyett, hogy az Androidot használják.

És most úgy tűnik, pontosan erre készülnek.

A The Information szerint a Facebook azzal bízta meg a Microsoftnál a Windows NT-n is dolgozó Mark Lucovskyt, hogy a semmiből húzzon fel egy operációs rendszert.

©

Az értesülés valódiságát Andrew Bosworth, a Facebook hardverekért felelős divíziójának vezetője is megerősítette. A szakember úgy fogalmazott, nem bízhatják a jövő hardvereinek sikerességét a piacra vagy a versenytársakra.

A TechCrunch szerint ha a Facebook valóban saját operációs rendszert készít, az jelentős szabadságot ad majd a cégnek, így ugyanis jóval mélyebben integrálhatják a rendszerbe a különböző szolgáltatásokat/appokat. Persze ugyanakkor felvetődik egy másik, legalább ilyen fontos kérdés is: a Google engedélyezné-e, hogy a szolgáltatásai fussanak a Facebook operációs rendszerén? Ha nem, azzal igen sokat veszítene Mark Zuckerberg cége.

És persze az is kérdés, hogy a Facebook tanult-e a Home hibájából, vagy újra ugyanabba a csapdába futnak majd bele. És persze az a kérdés is felmerül, hogy ha valóban le akarják váltani az Androidot, akkor miért ne építenének már hozzá egy telefont is?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig