szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook és az Instagram egy ideje már lehetőséget ad rá, hogy a felhasználó ellenőrizhesse, mit raktároznak el róla. Most megújul a funkció.

Csak a felhasználó számára tűnhet értéktelennek az az (adat)állomány, amelyet az Instagram és a Facebook szerverei gyűjtenek össze róla, amikor a két oldalon csinál valamit. Mindenki másnak, és a közösségi oldalaknak valódi aranybánya ez, hiszen például ennek segítségével határolják be, milyen képek, videók és hirdetések jelenjenek meg a hírfolyamában. Ez a fajta eljárás az adatbiztosok szerint igen problémás, így mindkét oldal változtatni kényszerült. Ennek eredményeként tette elérhetővé adatmentős funkcióját a Facebook és az Instagram is. Most még okosabbá tettek a mérnökök.

©

A Facebook hosszú blogbejegyzésben ecsetelte a bővítés gyakorlati hasznát: a felhasználók az újonnan letöltött csomagokban már sokkal több információra láthatnak rá. Ezzel együtt arra a kérdésre is választ kaphatnak, hogy mi mindent tárol el róluk a Facebook és a képmegosztó. Itt érdemes megjegyezni, hogy az így keletkező adatrengetegben nem csak a feltöltött fotókat lehet visszanézni. A másikkal váltott üzenetek, a kirakott bejegyzések és történetek is láthatók lesznek. Mostantól pedig az is, hogy

  • a lájkolások,
  • az oldalkövetések,
  • az ismerősnek jelölések és visszaigazolások,
  • a profil bővítésére vonatkozó információk,

A Facebook szerint az így összegyűlő információk révén alakul ki kép a felhasználó böngészési szokásairól, és ennek alapján jelennek meg azok a hírfolyamában, amik. (Beleértve persze a hirdetéseket is.)

Beállíthatjuk, milyen időszakra vonatkozó adatokat töltsön le a rendszer, ahogy azt is, hogy a csomaghoz milyen formátumban szeretnénk hozzájutni.

A közösségi oldal időközben a letöltés módját is bővítette, aminek az új kinézet az oka: az érkező új dizájn miatt ugyanis máshol kell keresni a csomag letöltéséhez vezető utat. Erről itt, a Facebook magyar nyelvű felületén tájékozódhat, illetve igényelheti saját állományát. Az Instagramnak szintén van magyar nyelvű oldala, ahol elmagyarázzák, hogyan juthat hozzá a csomagjához. Fontos azt is tudni, hogy letöltés nem minden esetben történik meg azonnal, illetve a folyamat kifejezetten lassú lehet. Minden attól függ,

mennyi tartalmat őriz a profilján.

És ami még fontos: ha nyugodtan szeretne facebookozni, ezt az 5 beállítást minél előbb végezze el a fiókjában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Új funkciók jönnek a Facebookra a koronavírus-járvány miatt

Egyszerre két különböző irányba lépett a Facebook az élő videózás fejlesztésével: amellett, hogy csökkentené a live streamek által generált adatforgalmat, lehetővé teszi, hogy a Facebookon közvetített adások megtekintéséhez ne legyen szükség Facebook-fiókra.