szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mojo Vision olyan kontaktlencsét fejlesztett, amellyel viselője egy sor szuperképességhez jut. A találmány a kiterjesztett valóságot használja.

A lencse, amely szupererőt ad a szemeknek – ezzel a szlogennel jelentette be új okos kontaktlencséjét a Mojo Vision. A szilícium-völgyi társaság szerint találmányuk az első olyan fejlesztés, amely a látás javítása mellett a tájékozódást is segíti: ha a behelyezik a szembe, a viselője úgy érzékeli, mintha egy kisebb képernyő jelent volna meg előtte.

A Mojo szerint a találmány számos információ megjelenítésére alkalmas. Még a sporteredmények is követhetők általa, emellett éjjellátóként is működik, a lencse ugyanis képessé teszi az emberi szemet, hogy a rossz fényviszonyok ellenére is fókuszálni tudjon. A prototípusok már elkészültek, de a tömeggyártás még várat magára.

Használatban a kontaktlencse.
©

A The Verge-nek lehetősége nyílt rá, hogy közelebbről is megvizsgálja a fejlesztést, és egészen jó vélemennyel voltak róla. Cikkükből az is kiderül, hogy a lencsét gyártó társaság a hétköznapi fogyasztóknak és a vállalatoknak is kínálja majd a termékét. A lencse elkészítéséhez 100 millió dollárnyi tőkét kalapolt össze a Mojo Vision.

Bár a lencsével még a sok a munka, a cég biztos benne, hogy két év múlva már a boltok polcain is megjelennek az első példányok. Az elkövetkező években egyébként több cég, köztük az Apple is olyan termékek kiadására készül, melyek hasonló elv alapján működnek: információt vetítenek a felhasználók szeme elé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

8 találmány, ami meghatározta 2018-at

Hajlíthatók okostelefon, repülő mesterséges intelligencia, az embert a megszólalásig utánozni képes mesterséges intelligencia. Csupán néhány dolog, amit a 2018-as év hozott nekünk. Az év végéhez közeledve most összeszedtük nyolc bejelentést, ami valamiért fontos volt az elmúlt egy évben.